Ülkeler kendi paralarını hem diğer geleneksel paralardan hem de yaptırımlar ve ekonomik zorluklardan korumak için farklı şekillerde saklama yoluna gidiyorlar. Altın bu konuda geçmişten beri tercih edilen bir seçenek.

Ancak Bitcoin’in de bu konudaki popülaritesi günden güne artıyor. Bununla beraber Bitcoin’in popülaritesi devlet tarafından tercih edilen bir durum olmayabilir ve hükümetler bunu inkar etmeye devam ediyor.

Bitcoin, Altın Rezervini Aştı

Bulgaristan, dünya üzerinde altın rezervinden daha fazla Bitcoin bulunduran ilk ülke oldu. Ortaya çıkan haberlere göre Bulgaristan şu anda 200.000’den fazla Bitcoin’e sahip ve bu da günümüz fiyatlarıyla yaklaşık olarak 2.1 milyar dolara tekabül ediyor. Buna karşılık ülkenin altın rezervinde şu anda yaklaşık olarak 40 ton yani 1.8 milyar dolar değerinde altın bulunuyor.

Güneydoğu Avrupa Kanun Uygulama Merkezi (SELEC) tarafından Mayıs 2017’de yapılan bir açıklama o dönemde Bulgar makamlarının o zamanki fiyatlarla yarım milyon dolar değerinde Bitcoin sahibi olduklarını ortaya çıkarmıştı. Son ralliyle beraberse Bulgaristan’da Bitcoin saklamak altın saklamaktan daha değerli hale geldi.

Yapılan açıklamalara göre Bitcoin’e sahip olanlar arasında suçlular da yer alıyor ve konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:

Organize suç grubu üyelerinin yasadışı faaliyetlerden elde edilen parayı Bitcoin’e yatırdığı ve yaklaşık olarak 200.000 kişinin buna dahil olduğu biliniyor.

Organize Suçlar

Bulgaristan güvenlik güçleri 2017 Mayıs’ında organize bir suç örgütüne karşı harekete geçerek 213.519 Bitcoin ele geçirmişti. Güvenlik güçlerinin operasyonu düzenlediği sırada Bitcoin fiyatı yaklaşık olarak 2.350 dolar seviyesindeydi. O dönemde ele geçirilen Bitcoin ülkenin dış borçlarının %18’ini ödüyordu. Ancak Bulgar hükümeti sonrasında bu Bitcoin’lerin akıbeti ile ilgili açıklama yapmadı…

 

Coin Türk

 

 

Reklamlar