Bir siber saldırısına maruz kalmamış bir İnternet kullanıcısı neredeyse yok. Uzmanlar İnternet kullanıcılarını ikiye böler: saldırıya uğradıklarını anlamayanlar veanlayanlar. Başka bir deyişle, günümüzde herkes hacker (bilgisayar korsanları)tarafından saldırıya uğrar. Son bir olayı hatırlatırsak, WannaCry virüsü ile ilgiliydi. 300 dolar gibi bir fidye istiyorlardı, bilgisayarınıza erişimiyenilemek için. Tuhaf bir şeydi, çünkü fidyeyi ödedikten sonra bile bilgisayarı açmazdı, para kazanmak söz konusu değildi. Bu saldırıdan alınan sonuçlara göre son yıllarda teknoloji o kadar hızlı gelişmiştir ki,  dünyada tim IT sistemler birbirine bağlı hale gelmiştir.

Bulgaristan vatandaşını daha uyanık yapmakve bilgilendirmek amacıyla “Elektronik yönetim” Devlet Ajansı “Beni kimse hackleyemez” adı altında Ulusal Siber Hijyen kampanyası başlattı. Kampanya Bulgaristan’ın AB Konseyi’nin Başkanlığı döneminde 2018 yılının ortalarına kadar devam edecek. VeAB Komisyonu Dijital Ekonomi ve Dijital toplumdan den Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel’in himayesi altında düzenlenecek.

Kampanya halka açıktır ve Bulgaristan’da geniş İnternet kullanıcı kitlesine ulaşmayı hedeflemektedir. 2017 yılında Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne göre, Bulgar halkının yaklaşık yüzde 62’si düzenli olarak internet kullanıyor, hanelerin% 67 geniş bantlı yüksek hızlı İnternet bağlantılarına sahip. Kampanyanın online yani çevrim için düzenlenmesi hem kolaylık hem ucuz olmasını sağlıyor. “Elektronik yönetim” Devlet Ajansı’nda uzmanİva Nedelçeva şunları belirtiyor:

“Pek tabii ki, hiçhacker saldırısına uğramayacak kadar iyi korunmuş olman imkansız.En iyi korunan sistem bile saldırıya uğrayabilir. Bizim kampanyanın asıl amacı basit siber hijyen kurallarını öğretmek, bunun üzerinde dikkatleri çekmek. Çünkü İnternet’te paylaştığımız bütün bilgi hassastır. Bir örnek verelim, gerçek dünyada kendimizi koruruz, cüzdanımızı , çantamızı korur, kiminle neler paylaştığımızı dikkat ederiz, aynı şekilde siber alanda da dikkat etmeliyiz. Bizi biri sürekli takip ettiğini bilmeliyiz. Bizim aradığımız sayfalar hakkında bilinçli olmalıyız. İnternet sitesinin mesela sertifikası var mı yok mu yoklayabilirsiniz. Bu da pek güvenilir, garantili değil, ama gene de bir savunmadır.”  

 

Çeviri: Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar