Çevre örgütü WWF, Bulgaristan’da ayıların korunması için bir bağış kampanyası başlatıyor. Toplanan paralar ile Ayı Kurtarma Acil Ekibi oluşturulacak. Bunun ciddi nedeni var – her yıl yaklaşık 100 ayı kaçak avcıların kurbanı olur .Son 10 yılda ülkemizdeki kahverengi ayı sayısı yarı yarıya azaldı.

Dağ yerleşim yerlerindeki çöplere, yiyeceğe kolay erişim, insan-ayı çatışması potansiyelini artırmaktadır. Uzmanlar çözümü izah ediyor: Ayıların yiyeceklere, turist merkezlerinde, dağ evlerine yakın, kayak merkezlerinin yakınında çöp konteynerlerine kolay erişim olasılığını en aza indirmek gerekiyor. Çünkü çoğu zaman, aynı ayılar köylere ve kasabalara girmeye başlar.

WWF ve “Balkani” Yaban Hayatı Derneği”nden çevrecilerin amacı türlerin karşı karşıya olduğu tehditlerin araştırılmasından sonra, ülkemizdeki ayı popülasyonunun istikrarını sağlamak için koşullar yaratmaktır. Ayı kurtarma ekibi yerleşim yerlerine giren ayıları kurtarmaya,yerlerini değiştirmeye çalışacak.

Uzman Kostadin Vılçev “Hedef, hayvancılığın varlığından bu yana Güney Avrupa’da ve özellikle topraklarımızda en az 6-7 bin yıl olan insanlarla ayıların bir arada yaşamasına devam etmektir.” dedi.

BNR

Reklamlar