Google ve daha 40 dünya şirketleri geçenlerde bütün dünyada yeni tarım alanları ve otlaklar kazanmak ya da yeni yerleşme yeri kurmak amacıyla bir ormanı bütünü ya da bir bölümüyle ortadan kaldırma sürecini reel zamanda gösteren bir global sistem oluşturdular. İsmi Global Forest Watch. Sistem uydulardan bilgi almaktadır. Ve ilgilenenlere sunmaktadır. Son verilere göre yüzyılımızın başından 2012 yılının sonuna kadar dünya yaklaşık 230 milyon hektar orman kaybetmiştir. Bulgaristan sorunlarla ilgilenen örgütler bu zaman dilimi içinde her bir dakikada 50 futbol sahası kadar orman baltalanıyor.

Bulgaristan WWF örgütü bizdeki ormanların durumu hakkında bilgi vermektedir. Bu örgütte uzman olan Aleksandır Dunçev ayrıntıları bildiriyor. Ülkemiz için sevindirici bir haber varsa o da, bizde ormanların son yıllarda biraz olsun armasıdır. Bu aynı zamanda tarım için kötü haberdir. Çünkü ormanlar 20 yıl süresince işlenmeyen toprakların yerini almaktadır. Dunçev eski ormanların durumundan kaygılı fakat. Çünkü eski ormanların iklim ve su kaynakları üzerindeki etkisi en büyüktür.

Hangi ormanlar en çabuk kayboluyorlar? Öncelikle meşe ormanları, onların büyük bölümü ise özel sahiplerin elindedir. Dunçev izah ediyor: ‘Orman sahipleri daha çabuk kazanç sağlamak için bütün ormanı veya iki kez kısa süre içinde ormanı baltalayıp yok ediyorlar. Boşluk meydana geliyor. Aynı zamanda onlarca yıl boyunca bu boş sahanın çevreye hiçbir olumlu etkisi olmuyor.’

Bir başka orman türleri de çok çabuk tüketiliyor. Onlar da yoğun turizmin kurbanı oluyor. Turizm geliştirmek isteyen bölgelerde gözleniyor. Dunçev izah ediyor: ‘Turizmin kalkındığı bölgelerde ormanlar yok oluyor Bizde bunu Karadeniz kıyısında görüyoruz. Otel ve başka tesislerin inşaatı için ormanlar kesiliyor. Kayak tesislerin inşaatları da dağ bölgelerini ormansız bırakıyor. Aslında tam oralarda ülkemizin su kaynakları bulunuyor. Ormanların kesilmesi sonucu ülkemizin su kaynaklarını azalıyor.

Google sistemi hakkında bilgi veren Dunçev şöyle izah ediyor: ‘Bizim harita üzerinde insan eski ormanları , bazılarının kesilmesi sonucu meydana gelen yeni yetişen orman sahalarını görebilir. Şimdilik çok değerli asırlık ormanlar sadece Batı Stara planina dağında kaldı. Ülkemizde tüm dağlarda dağılmış bir şekilde meşe, kayın, çam, ladin ağaçlarından oluşan eski ormanlar mevcut. Balta girmemiş ormanlar Rila ve Pirin, Merkez Balkan dağlarında olduğu gibi Stranca, Rila manasırı , Bılgarka, Belsitsa doğa parklarında da gözleniyor.

Ormanlarımız ile olup bittiği hakkında gerçekler uydu fotoğraflarında gözler önüne seriliyor. Oradan 2006 yılında kaydedilmiş asırlık ormanların yok olduğunu öğreniyoruz. AB mevzuatına göre Bulgaristan değerli ve eşsiz ormanların %10’unu korumak zorundadır. Dunçev devam ediyor:

Reklamlar