Başkent Sofya’da görevli aile hekimlerinin, muayene ücretlerinin 5,10 levaya yükseltilmesi istemiyle protesto gösterisinden birkaç gün sonra hasta haklarını koruma dernekleri, bu ücretin tamamen iptal edilmesini önerdi.

Darik Radyosu’na konuşan “Seninle Birlikte” hasta haklarını koruma derneklerini temsilen Penka Georgieva, “Örneğin Almanya gibi Avrupa ülkelerinde böyle bir ücret yoktur ve düşük gelirli Bulgaristan vatandaşlarının çoğu için 5.10 levayı ödemek imkansız olacaktır.”

Georgieva, bir hafta önce imzalanan yeni çerçeve sözleşmesi bütçe finansmanının yaklaşık14 milyon leva fazla olmasını öngördüğü için aile hekimlerinin bu ücretin kaldırılması halinde mali sıkıntı yaşamayacakları görüşünü paylaşıyor.

Muayene ücretinin kaldırılması önerisinin yanı sıra hasta örgütleri ayrıca aile hekimleri tarafından öğrencilere verilen hastalık izni belgelerinin ödenmesi önerisini de kabul etmedi. Penka Georgieva, yeni çerçeve sözleşmesinin Ulusal Sağlık Sigorta Kasası (NZOK) tarafından aile hekimlerine daha fazla finansman sağlanmasını öngördüğünü hatırlattı.

Georgieva, “Aile hekimlerinin muayene ücretinin 5, 10 levaya yükseltilmesi yönündeki taleplerini çok dikkatlice inceledik. Yapılarımızla birlikte analiz ettik ve düşük gelirli hastaların bu ücretleri ödeyebilecekleri mali imkanı olmadığını değerlendirdik. Muayene ücreti olmayan Avrupa ülkelerinde bazı araştırmalar yaptık. Bu nedenle Sağlık Bakanlığına önerimiz, tüm hastalar için bu muayene ücretinin tamamen kaldırılması ve öğrencilere verilen hastalık izin belgelerinin ücretsiz olmasıdır” diye izah etti.

Dernek temsilcileri ayrıca aile hekimlerinin 24 saat göreve hazır vaziyette bulunma zorunluluğunun kaldırılması taleplerini de desteklemiyorlar. Sistemden memnun olmayanların taleplerinin hastaların sırtına yüklenmesini istemediklerini ve devletin imkanlarının bu kadar olduğunu belirtiyorlar.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar