2014-2020 programlama döneminin başlangıcından bu yana Avrupa Birliği (AB) programları kapsamında Bulgaristan’da gerçekleştirilen projelere 4, 255 milyar leva kaynak veya toplam bütçenin yüzde 18’i oranında kaynak sağlandı. Yapısal Fonlar, Uyum Fonu, Avrupa Denizcilik ve Balıkçılık Fonu tarafından sağlanan fonlar 3,277 milyar levadan fazla veya bütçenin yüzde 18,7’si oranında, Tarım Fonu’ndan sağlanan fonlar ise 978 milyon levadan fazla veya yüzde 17, 1’i oranındadır.

Programların uygulanması belirleyici aşamasına giriyor. An itibariyle 12, 5 milyar levadan fazla veya toplam finansal çerçevenin yüzde 54’ünün üzerinde mutabakat sağlanmış olup, bu durum faydalanıcılara yapılan ödemeleri hızlandırmak için sağlam bir temel oluşturmaktadır.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, AB fonlarını kullanmak için Bulgaristan’ın yerine getirmesi gereken tüm ön koşulları uyguladığını doğruladı. Uygulamada bu ülkenin taahhüdünü yerine getirdiğini ve 2014-2020 programlama dönemi sonunda AB fonlarına erişim sağlayan kilit reformları uyguladığını göstermektedir. Fonlar, programların ilk planlanmasına göre, değişikliğe ihtiyaç duyulmadan ve reformize edilmemiş sektörler için fonların askıya alınması olmaksızın yatırılmaktadır.

Programların yönetim otoriteleri için 2018 hedeflerine ulaşılması büyük önem taşıyor. Çünkü rezervin 2019’dan sonra nasıl tahsis edileceği buna bağlı olacaktır. Uygulamayı hızlandırmak, finansal araçların daha hızlı kullanılması ve daha fazlası için senaryolar geliştirilmiştir.

AB fonları aracılığıyla finanse edilen tüm programların uygulanması, http://www.eufunds.bg adresindeki Yönetim ve İzleme Bilgi Sistemi (İSUN) 2020’nin kamuoyu modülü aracılığıyla gerçek zamanlı olarak izlenebilir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar