Bulgaristan’da 25 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için kampanyalar başladı.bulgaristan-cumhurbaskani-rosen-plevneliev

Bulgaristan’ın AP’de görev yapacak 17 milletvekilini belirlemek üzere düzenlenecek seçimler öncesinde 15 parti ve 6 koalisyon toplam 318 aday gösterdi. Adayların 4’ü bağımsız olarak kampanyaya katılacak.

Kamuoyu araştırmaları, toplam 30 haneli birleşik pusulada tercihlerini belirleyecek seçmenlerin, AP seçimine ilgisinin düşük olduğunu gösteriyor.

Oy kullanım hakkı mecburi olmayan Avrupa Birliği’nin (AB) en yoksul üyesi olan Bulgaristan’da, AP seçim kampanyasının sönük geçmesi bekleniyor.

Bulgarların büyük bir bölümü bir yandan geçim sıkıntısı ile mücadele ederken diğer yandan AP’de görev yapacak temsilcilere ilişkin ilgisizliğini sürdürüyor. Bulgaristan, adalet sistemi ve iç güvenlik alanındasürekli AB’nden eleştiri alırken, sosyal medya üzerinden örgütlenerek, hükümet, cumhurbaşkanı ve parlamentoya karşı düzenlenen kitle protestoları sürüyor. Siyasi sisteme ve politikacılara olan güvenini önemli ölçüde yitiren vatandaşlar, yüzde 5,88 seçim barajını geçmeye çalışan adayların mesajlarına şüpheyle yaklaşıyor.

Siyasi sloganlar ve verilen sözler

Halkın AP seçimine karşı genel ilgisizliğin telafi etmeye çalışan başlıca siyasi partiler, popülist slogan, mesaj ve söylemlere başvurarak, katılım oranın artırmaya çalışıyor.

Kamuoyu araştırmaları, siyasilerin vermeye çalıştığı sözlere kendilerinin de inanmadıklarını gösterirken, parti ve koalisyon listelerinde siyasi liderlere öncelik verilmesi seçmenlerin ilgisizliğini daha da artırıyor.

Ana muhalefet konumundaki ülkenin en büyük siyasi partisi olan Bulgaristan’ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB), seçim sloganı olarak “Bulgaristan’ın artık kaybedecek zamanı yok” mesajını veriyor. GERB yetkilileri, siyasi arenada kimseyi kötülemeden olumlu bir kampanya sürdürme sözü verdiler.

Ülkedeki eski komünist partisinin devamı olan iktidar ortaklarından Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), sloganında “Daha iyi bir gelecek yaratıyoruz” diyor. Kampanyasında “Bulgaristan’ı halka iade edelim” ve “Bulgar siyasi örf ve adetlerini Avrupalıştıralım” sloganlarını kullanan BSP ise kendi seçmen tabanındaki en muhafazakar kesime hitap etmeye çalışıyor.

Türk ve Müslümanların oylarına talip olan HÖH

İktidar ortağı olan, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), kampanyasında “HÖH Avrupa’da, Avrupa Bulgaristan’da” sloganını kullanıyor.

HÖH kampanyasında, BSP’nin kökeni olan eski Komünist Partisi’nin 1989 yılına dek ülkede yaşayan Türk ve Müslümanlara karşı asimilasyon ve isim değiştirme girişimlerinin 25’inci yıl dönümünün anıldığı törenleri kullanacak.

HÖH’nin kampanyada ayrıca, AB’nin Bulgaristan’a sağladığı mali destek fonlarının değerlendirilmesi, Bulgar okullarında anadil eğitimi, hak ve özgürlükler gibi konuların yer alması bekleniyor.

Parlamentoda temsili olan Rusya yanlısı, AB karşıtı, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA (Atak) Partisi, Avrupa değerlerine ve özellikle eşcinsel evliliklere karşı saldırgan söylemlerle kampanya yapması bekleniyor.

Partinin, AP aday listesinde parti lideri Volen Siderov’un yakın çevresine yer verildiği dikkati çekiyor.

Kamuoyu araştırmaları, ülkede yeni kurulan ancak halen seçim sınavından geçmemiş “Reformcu Blok” (RB) adlı koalisyonun ile “Sansürsüz Bulgaristan” adlı yeni partinin seçim barajına yakın olduklarını gösteriyor.

Siyasi alanında kariyer yapma ihtirasını paylaşan küçük partilerden oluşan RB, “Seçimini yap” sloganını kullanıken Sansürsüz Bulgaristan Partisi’nin siyasete yeni giren lideri Nikolay Barekov ise popülist söylemlerde daha da ileriye giderek, “Tek başımıza herkese karşı” sloganını seçti.

Cumhurbaşkanı Plevneliev’in çağrısı

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkede 24 Mayıs’a dek sürecek seçim kampanyası ile ilgili yaptığı konuşmada, seçim yarışındaki siyasi parti ve adayları dürüst olmaya ve konuşmalarında tutmayacakları sözler vermemeye çağırdı.

Bulgaristan adına seçime katılacak 15 parti, 6 koalisyon ve 4 bağımsız adayın AB’ye artı bir değer katmak zorunda olduğunun altını çizen Plevneliev, bu nedenle politikacılardan verimli, içi dolu ve kaliteli bir kampanya çalışması yürütmelerini istedi.

Plevneliev ayrıca, Bulgar seçmeninin AP seçimine katılımının önemine vurgu yaparak “5 yıl sonra nerede olmak istediğimizi düşünürsek, bu seçimlerde pasif kalmamamız gerekiyor” dedi.

Bulgar toplumunun bu coğrafyadaki en Avrupalı ve aynı zamanda Avrupa yanlısı ülkelerden biri olduğunu belirten Plevneliev, “Politikacılarımızı gerçekçi ve net argümanlar kullanarak, rakiplerini karalama, kötüleme girişimlerinden uzak durmaya çağrıyorum” dedi.

Konuşmasında Ukrayna krizine de yer veren Plevneliev, dünyanın 19’uncu yüzyıla doğru dönüş yapma tehlikesinin var olduğunu savunarak “Avrupa’nın tarihi ‘Kırım öncesi’ ve ‘Kırım sonrası’ diye ikiye bölünerek değişebilir. Bulgaristan da bu konuda suskun kalmamalıdır” ifadesini kullandı.

Reklamlar