Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi tarafından finanse edilen tüp bebek prosedürleri sonucunda ülkede 2017 yılında 906 çocuk dünyaya geldi.

Çocuk İstiyorum Vakfı tarafından her yıl verilen “Şükran Melekleri “başlığını taşıyan ödüller, geçen hafta Millet Meclisi kulislerinde dağıtıldıktan sonra bugün Başbakan Boyko Borisov da aynı ödülle ödüllendirildi. Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde ödülü takdim etmek için Başbakanlığı ziyaret eden vakfın temsilcileriyle birlikte tüp bebek prosedürü sonucunda dünyaya gelen bir bebek de Borisov ve bakanlara misafir oldu.

2018’de Bakanlar Kurulu, merkezin bütçesini 9 milyon levaya artırdı ve şu anda 20 milyon levadır. Bir eşin bir genetik hastalığı veya dengeli bir kromozom mutasyonu olduğu kanıtlanmış çiftlerin tüp bebek prosedürlerinin maliyetleri karşılanıyor. 35 yaş altı kanser hastası kadınların da üremeye yardımcı tedavi maliyetleri merkez tarafından karşılanacaktır.

Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi tarafından finanse edilen tüp bebek prosedürleri sonucunda 2009 yılından bu yana yaklaşık 7 bin bebek dünyaya geldi. Üreme sorunları olan toplam 41 bin çift başvuruda bulundu.

Başvuru değerlendirme süresi yarıya indirildi, yani 2017 yılı sonu itibariyle 4-6 aya indirildi ve daha da az aya indirilmesi bekleniyor.

Geçen yıl birinci, ikinci ve üçüncü denemeler için 3924 başvuru değerlendirildi ve 3876 onaylandı. 2017 yılında merkez tarafından üremeye yardımcı tedaviye yönelik faaliyetler için tedavi kurumlarına yaklaşık 14 milyon leva ödendi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar