İçişleri Bakanlığı istatistiklerine göre Mart 2018’de İçişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından kontrol işlemi yapılmaksızın geçiş yapan ve sınırın giriş ve çıkış noktalarında tutuklanan ve ülkenin iç kısımlarında yasadışı kaldığı tespit edilen 175 üçüncü ülke vatandaşı yakalandı. Bu rakam, Şubat verilerine göre iki kattan fazla artış olduğunu gösteriyor.

Önceki ayın başında kaçak yolla Bulgaristan’a giriş yapan yabancı uyruklu vatandaş sayısı zirveye ulaştı ve nisan ayının ilk iki haftasında sınırdan geçme teşebbüsü sırasında gözaltına alınan kaçak göçmen sayısının hızla arttığı görüldü. Her ne kadar bir artış olsa da veriler önceki yıllarda aynı dönemde olduğu gibi sınırda bir göç baskısının söz konusu olmadığını gösteriyor.

2018’in başından bu yana 356 üçüncü ülke vatandaşı tutuklandı (2017 yılının aynı dönemine kıyasla 700’ün üzerinde).

İçişleri Bakanlığının en çok tutukluların, sınırdan girmeye çalışanlardan daha fazla olan çıkmaya çalıştıkları sırada yakalanan sığınmacıların olduğunu bildirdiği diğer aylardan farklı olarak, son veriler polisin çoğunlukta kaçak sığınmacılar ülkenin iç kısımlarında yakaladığını gösteriyor. Yılın başından bu yana gözaltına alınan toplam göçmenlerin yaklaşık yarısı – 188 kişi ülkenin iç kısımlarında yakalandı. Mart ayında toplam 175 tutukludan 96’sı ülke içinde yasadışı olarak kaldığı tespit edildi.

Mart ayında sınırdan çıkış yapmaya teşebbüs eden 20 kaçak sığımacı yakalandı.

Devlet Mülteciler Ajansı verileri, 80’nin üzerinden sığınmacıların ilticaya başvurduğunu göstermektedir. Kurum, 8 kişinin iltica talebini kabul etti, 28 kişinin iltica talebini reddetti, son verdiği ve askıya aldığı a iltica başvuru işlemleri ise 200’ün üzerindedir. Bu durumların çoğunda ilticaya başvuran yabancı uyruklu vatandaşlar bulunamamıştır.

Geçen hafta açıklanan Eurostat verilerine göre, Avrupa Birliği 2017 yılında yarım milyondan fazla sığınmacı (538 000) sığınma hakkı verdi. Bu sığınmacıların yüzde 60’ından fazlasını Almanya kabul etti. Geçen yıl AB ülkeleri tarafından kabul edilen sığınmacı sayısı, 2016’ya göre yaklaşık dörtte biri oranında daha düşüktür. Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen kotalara uygun olarak 24 000 göçmen AB ülkelerine dağıtıldı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar