İsmet TOPALOĞLU

Son zamanlarda Bulgaristan’a ilginç ziyaretler gerçekleştiriliyor. Birileri Bulgaristan Türklerin hayatlarında yön değiştirebileceğini inanarak Bulgaristan’da Müslümanlar tarafından kurulan siyasi parti liderleri ile görüşmeler yapmakta. Siyasi parti liderlerle görüşmelere gidenler belli ki Bulgaristan tarihini bilmiyorlar. Bu işe soyunmadan birkaç yıl yakın geçmişi bilmekle olmayacağının bilincin dışındadırlar. Türkiye sınırları dışından yaşamaya mahkûm kalan Türkler ve Müslümanların sorunlarını çözümü yönelik Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları başkanlığı kuruldu. Başkanlığın çalışmaları koordine edilebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti bakanlığına bağlanmaktadır.

Belirli ülkeler için atanan sorumlu bürokratlar ne yazık ki çalışacakları ülkelerden bi haberler. O ülkeye ziyaretler gerçekleştirerek bir kısım insanlarla karşılaşarak o ülkede ikamet eden Müslümanların temel sorunları anlayamazlar çözüm üretemezler. Özellikle komünizm çöken ülkelerde ikamet eden Müslümanlara İslam’ın penceresinden bakmak gayet yanlıştır.

Komünizm rejiminde din halka uyuşturucu niteliği etkisi olduğunu düşünülerek camilere ve kiliselerle girmek rejim tarafından yasak getirilmiştir. Bu yasak bu gün kalksa da ne yazık ki genç nesillere din eğitimi verilememekte. Bundan dolayı komünizm çökmüş ülkelerde dini eğitimden yoksun olarak yetişenler buna rağmen kendilerini Türk ve Müslüman olarak tanımlamaktalar.

İnsanlık dışı zor koşullarda yaşamaya mahkûm edilerek benliklerini koruyarak bu güne kadar geldiklerine takdir edilecek yerde ne yazık ki sorumlu bürokratlar tam tersi görüş beyan etmekteler. Komünizm çökmüş ülkelerde yaşamaya mahkum kalan Müslümanlara, Müslümanlıktan çıktıklarını kaderlerine bırakılmaları görüşe sahiptirler.

HÖH 27 YILDIR VAR!?

Bulgaristan’da yirmi yedi yıldan beri ülkede ikamet eden Müslümanlar tarafından kurulan HÖH hareketi azınlıkları haklarını savunmak için tek bir girişimde bulunmamıştır. Ara sıra parlamentoda cılız sele bazı sorunları dile getirmekten öteye geçmemişlerdir. Bu sebeplen dolayı ülke Müslümanları tarafından alternatif olarak HŞHP kurulmuştu. HÖH’ün yurt içinde ve yurt dışında güçlü lobisi ile 2014 yılında HŞHP devre dışı bırakmayı başarmıştı.

Aynı hevesle DOST Partisi kurulsa da yarısının eski Bulgar devlet güvenlik ajanlarından oluşması nedeniyle ülke barajı olan yüzde dördü aşamamıştı. Yirmi yedi yıl sonra partini kurucusu olan HÖH fahri başkanı Ahmet Doğan her yılbaşı öncesi yaptığı konuşmasında net mesajlar vermiş oldu. HÖH fahri başkanı Ahmet Doğan ülkede yakın gelecekte yok olma sürecinin başlangıcına girecek olan Müslüman azılığa beklentilerini boşa çıkarılmış oldu.

AK Parti İstanbul milletvekili Aziz Pabuşçu, Sofya’a giderek HÖH ve DOST parti liderlerine ülkede Müslümanlar tarafından kurulan üç partinin birlemesini önerdiği söylenmektedir.  AK Parti milletvekili Aziz Pabuşçu Bulgaristan tarihini bilmediğinden dolayı bu tür girişimlerde bulunmuştur.

Aynı hatayı eski Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turan Gençoğlu yapmıştır. İki değerli arkadaşımızın çoğu Bulgaristan Müslümanları tarafından kurulan ve faaliyet gösteren üç partiyi hangi çatı altında ve şartlarda birleşmelerini önerdikleri merak konusu.

HÖH onursal başkanı Ahmet Doğan bizi parçalamaya çalışanlar bizi birleştirmeye neye uğraşsınlar. Biz kimsenin güdümünde bir parti olmayız, kim isterse pişmanlık duyarak ayrılıkçı partiler yönetimi hariç partimize dönebilirler söylemi üç partinin birleşme yollarını tamamen kapatmıştır. Yirmi yedi yıldan bu yana HÖH yönetimin onursal başkanı Ahmet Doğan izledikleri politikanın yolunda devam edeceklerini açık bir dil ile beyan etmiştir.

İstanbul Ak Parti milletvekili eski Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Onursal Başkanı Turan Gençoğlu önce Bulgaristan tarihini gözden geçirerek neden çoğunluğu Müslümanlar tarafından kurulan üç parti mevcut şartlar ve koşullarda özellikle HÖH çatısı altında birleşemeyeceklerini anlaşmış olacaklardır.

Reklamlar