Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev, “Bulgar Pazar Okullarının Geliştirilmesi” konulu konferansta yaptığı konuşmada, ”Aralarında İspanya da 3 500 çocuğun ziyaret ettiği 50 okulun da bulunduğu yurtdışındaki 205 pazar okulu için hükümet tarafından toplam 11 105 438 leva tahsis edildi. Bu yıl Eğitim ve Bilim Bakanlığı bütçesinden yaklaşık 2 milyon leva, İspanya’daki okullarda folklor ve vatanseverlik eğitimi ve faaliyetlerine ayrılmıştır. E-öğrenme uygulamalarının, daha fazla öğrencinin Pazar okullarında Bulgar Dili ve Edebiyatı okumasını sağlayacaktır” diye kaydetti.

Bakan, e-öğrenmenin öğrencilerin kapsamını genişletmenin bir yolu olduğunu belirtti.

Vılçev, ”Başka bir yerleşim yerinde öğrenci sayısını artıran, ikinci ve üçüncü adreste eğitim gerçekleştiren, Bulgarca eğitimi sertifikası vermek için testler yapan ve okula hazırlık grubundaki çocuk sayısını artıran okullara Bulgaristan devleti tarafından ek kaynak sağlanır” diye vurguladı. Bakan ayrıca Bulgar Üniversitelerinin Bulgar Dili ve Edebiyatı ve Bulgaristan Tarihi ve Coğrafyası bölümlerine kabul için üniversite adaylarına yönelik hazırlama eğitimi görme olanağı yaratıldığını da sözlerine ekledi.

Konferansta yurt dışında e-öğrenme fırsatları sunan Bulgaristan’dan bilişim teknolojileri şirketlerinin temsilcileri yer aldı. Sofya Sveti Kliment Ohridski Üniversitesi ve Filibe Üniversitesi’nde öğretim görevlileri de hazır bulundular.

Vılçev, Bulgaristan’a olan sevginin dil, gelenek ve kültürle korunmasının önemini vurguladı. Onun ifadesine göre, bu özellikle başka bir ülkede doğan çocuklar için geçerlidir ve bu nedenle Eğitim ve Bilim Bakanlığı, ulusal kimliğin korunması ile ilgili vatanseverlik derslerinin yanı sıra hem ana dili hem tarih ve coğrafya eğitimini desteklemektedir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar