Bu hafta BTA haber ajansı, Milli Yerleşim Merkezleri Sicili’nde Bulgaristan’ın yerleşim yerlerindeki sankinler sayısı konusunda yapılan ilginç bir yoklamanın sonuçlarını yayınladı. 2013 yılının sonuna doğru ülkemizde 5 bin 268 yerleşim yeri vardı. Bunların 257’si şehir, 5 bin 9’u köyü ve yerleşim merkezi statüsü olan iki manastır idi. bulgaristan harita nufusSakinler sayısının arttığı bütün şehirlerden ancak yedisi il merkezidir. Ancak iki şehrin nüfus sayısında değişiklik yok. 220 şehirde ise nüfus azalmıştır. En büyük artış Sofya’da kaydedilmiştir. Başkent Sofya’daki sakinler sayısı 1 milyon 212 bin 935’e varmıştır.

Ancak yedi Bulgar şehri, 100 binden fazla sakini vardır. Binden daha az sakini olan şehirlerin sayısı ancak dörttür. 208 sakin ile Melnik en küçük şehir, 6 bin 322 kişi ile Sofya yakınındaki Lozen ise en büyük köy idi. Nüfus sayısı açısından Lozen köyü, Bulgaristan’daki şehirlerin yarısından fazlasından daha büyüktür.

Sakin sayısı açısından ikinci olan ise Silistra’nın Aydemir köyüdür. 2013 yılında nüfusu 70 kişi ile azalmıştır, ama buna rağmen 5 bin 914 kişi ile 139 şehrin nüfusundan daha büyüktü. Yerleşim merkezi statüsü olan Montana ilindeki Klisura Manastırı ve Küstendil ilindeki Rila Manastırı olmak üzere iki manastırda da sakin sayısı değişmiştir.

Klisura Manastırı sakinleri iki kişi ile azalamıştır ve nüfusu 14 kişi olmuştur. Rila Manastırı sakinleri ise iki kişi ile artmıştır ve nüfusu 36 kişi olmuştur. 2013 yılında dört köy kapatılmıştır.

Reklamlar