Bulgaristan, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması için normları yerine getirdikten sonra fiyatların normalleşmesini de hazırlıyor.

Yakında Eurostat, Bulgaristan’ın, “Avrupa 2020” stratejisindeki yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik kullanımı için öngörülen yüzde 16 oranındaki milli seviyeyi aştığını teyit etti. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik kullanımının payı 2016 yılında yüzde 18,8’e vardı, geçen 12 sene içinde ise iki kat arttı.

AB’nin amacı yenilenebilir enerji kaynaklarından enerjinin nihai tüketiminin 2020 yılında yüzde 20’ye, 2030 yılında ise en az yüzde 27’ye varmasıdır. Ancak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektriğin nihai kullanımındaki yüksek payı yüksek fiyatları yüzünden Bulgar halkını pek sevindirmiyor. Bu yüzden daha geçen sene iktidardakiler, işverenler ve sıradan tüketicilerin karşı çıktığı ve yardımıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreticilerinin ayrıcalıklarının finanse edildiği “Toplum önünde sorumluluk” skandal zammını kaldıracak Enerji Yasası’nda değişiklikler niyetlediğini beyan etti.

Serbest piyasadaki elektriğin pahalılaşması yüzünden 28 Şubat tarihinde işverenler protestosu tehdidi karşısında parlamento, Enerji Yasası’nda değişiklikleri oylama yükümlülüğünü üstlendi. Bunun sayesinde 1 Temmuz 2018 tarihi itibariyle güç kapasitesi 5 MW üzerinde olan yenilenebilir enerji kaynakları için bütün tesisler, kojenerasyonlar, santraller ve ısı üretim tesisleri, elektrik enerjisini sadece elektrik borsasında satacaktır.

Kararlaştırılan borsa fiyatı ile enerji düzenleyicisi tarafından belirlenen ayrıcalıklı fiyatlar arasındaki fark, Elektrik Enerjisi Sistemi Güvenlik Fonu tarafından ödenecektir. Beklenen değişikliklerle toplumun zayıf gruplarından tüketicilerin, tüketimin belli sınırları içerisinde onlar için ayrıcalıklı olan bir elektrik enerjisi fiyatı ile korunmuş olması bekleniyor.

Bulgaristan’da nüfusun zayıf gruplarından olan elektrik tüketicileri, yaklaşık 1.1 milyon vatandaştır ve onların gelecekte elektrik fiyatının pahalılaşmasını karşılayabilmesi için yılda 45 milyon avro değerindeki şimdiki enerji yardımları, 70 milyon avroya artırılmalıdır.

Bulgaristan’da her şeyin nasıl gelişeceği yasa değişikliklerinin 1 Temmuz 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe getirilmesinden sonra görülecektir.

 

Çeviri: Rayna İvanova, BNR

Reklamlar