Arkada kalan hafta içinde hükümet karşıtı protestolar sürerken ve Parlamento’da bütçenin güncelleştirilmesine ilişkin kızgın tartışmalar yapılırken Bulgaristan’ın Dünya Bankası ile olan ilişkileri açısından büyük önem taşıyan bir ziyaret gerçekleştirildi.

dunya-bankasiBankanın Orta Avrupa ve Baltık devletlerinden sorumlu müdürü Mamta Murti’nin bir dizi kuruluşla yaptığı görüşmelerden banka ve ülkemiz arasındaki ilişkilerin verimli bir şekilde gelişmeye devam edeceği anlaşıldı. Bulgar tarafından şimdiye kadar yapılan işbirliğinden ve Dünya Bankasının sosyal politika, yol altyapısı, bölgesel kalkınma ve ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik sağladığı tekniksel yardımdan dolayı memnuniyet dile getirildi.

Bulgar tarafı ayrıca AB’nin yeni program döneminde operasyonel programların planlanması ile aynı zamanda Bulgaristan’ın Dünya Bankası ile işbirliği alanlarını da planlayacağına dair teminat verildi. Mamta Murti’nin muhatapları ayrıca bankanın sağlık hizmetleri ve sosyal politikada, maliye sektörü ve ihtilafların çözüme bağlanması amacı ile mahkeme dışı bir organın kurulmasına yönelik sağladığı karşılıksız tekniksel yardımla da ilgilendiler.

Müdür, Bulgaristan’ın kuruluşlarına verilen bazı analiz ve danışmanlık hizmetleri için ödemelerin Ekim 2012 itibari ile geciktirilmiş olmasından dolayı endişe duyduğunu belirtirken yeni hükümetin soruna acilen çözüm getirmenin yolunu aradığına dair teminat aldı.

Yapılan görüşmelerin ardından Dünya Bankasının Ortak Avrupa ve Baltık devletleri müdürü, 20 yılı aşkın son dönemde Bulgaristan’la yürütülen uzun vadeli, değişen ve yenilikçi işbirliğine yüksek değer verildiğini görmenin özendirici olduğunu kaydetti.

Haklıdır da, çünkü Bulgaristan’ın 1990 yılında Dünya Bankası grubuna katılmasından bu yana kilit önem taşıyan alanlardaki reformlara yönelik yaklaşık 4 milyar dolar tutarında kredi kaynakları, ayrıca Küresel Çevre Fonundan 4 karşılıksız destek aldı.

 

BNR

Reklamlar