Bulgaristan Radyosu 2019 yılının sonunda Savunma Bakanı ve Güvenlikten Sorumlu Başbakan Yardımcısı Krasimir Karakaçanov ile konuştu, ülkede güvenlik ve ordunun yenilenmesiyle ilgili soruları gündeme taşıdı. Bakan Karakaçanov öngörülen değişiklikleri şöyle özetledi:

“Övünmek gibi olmasın ama 30 yıldan beri yapılmayanları yapmayı başardık. Silahlı kuvvetlerin modernizasyonu, askerlerin maaşlarını yükselttik, mevcut silahları yeniledik. 2018- 2019 yılları arasında bütün bunları yapmayı başardık. Bu yıl sonuçları görmeye başladık. İlk F 16 block 70 markalı sekiz modern jet almak için anlaşmalar imzaladık. Kara kuvvetlerine piyade tanklar, deniz kuvvetlerinde filoya iki gemi alma süreci de devam ediyor ve şu an teklifler bekliyoruz. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bulgar ordusunun modernizasyonun bu kısmını yeni yılda tamamlamayı planlıyoruz”.

Lockheed Martin ile anlaşmada daha sekiz askeri uçağın alınması öngörülüyor. Bu süreç nasıl devam edecek?

“Ordumuza gerekli olan 16 askeri jet alımıyla ordu modernizasyonu sona erecek. İlk sekiz uçağın alımını tamamladık sayılır. İkinci etapta geri kalan sekiz jeti alma işlemi başlayacak. Onlar da 2023- 2024 yılında tedarik edilmeli. Biz temeli kurduk ve sözleşmenin ikinci bölümünün artık daha elverişli ve iyi şartlarda gerçekleşeceğini umuyorum. 3- 4 yıl sonra bu uçaklar artık yoğun olarak kullanıma geçecek. Bulgaristan ve Slovenya bu marka alımı için anlaşma yaptı, Romanya da F 16 block 70 markalı jetlere ilgi gösteriyor. Hırvatistan da ordusuna aynı jetlerden almak için temaslara geçti. Yunanistan da mevcut hava kuvvetleri uçaklarını modernize etme ve onları F 16 block 70 düzeyine getirmeyi hedefliyor. Asya’da da anlaşmalar var. Çok yakında bu marka jetler kitlesel bir hal alacak, dolayısıyla fiyatları da düşecek”.

Bulgaristan’da toplum savunma konusuna duyarsız gibi duruyor?

“Sizinle aynı fikirde değilim. Zorunlu askerliği geri çevirme fikri vatandaşların %72 tarafından destekleniyor. Eğitimli olmayan, disiplinli olma yönünde pek özen göstermeyenlere özel işçi ordu kollarının yeniden düzenlenmesi fikrini ise halkın %81’i destekliyor. Bulgaristan çevresinde durumun pek toz pembe olmadığını görüyoruz. Suriye ve İran’da çatışmalar sürüyor.Türkiye ve Yunanistan arasında gerginlik artıyor. Türkiye’de 3 milyondan fazla sığınmacı bulunuyor. Bu kişiler bizim sınırımıza doğru da hareket edebilir. Bosna- Hersek’te durum istikrarsızlığını koruyor, Kosova ve Sırbistan gerginliğine çözüm bulunamıyor. Karadeniz havzasında Rusya ile Ukrayna gerilimi bir gerçek. Dünya on veya yirmi yıl öncesine kıyasla daha güvenli ve barışçıl bir yer değil. Toplum da gerçek ve güçlü bir ordu ihtiyacının gerekliliğine inanıyor. Son 20- 25 yılda AB’ye girerek, birilerinin bize para verip, bizim de keyfinin süreceğimizi anlatan politikacılar vardı. NATO’ya üye olunca bizi başkalarının koruyacağını iddia edenler de çoktu. Zorunlu, sıralı askerlik kaldırıldı. Oysa NATO üyesi Türkiye ve Yunanistan gibi NATO üyesi ülkeler olduğu gibi, Finlandiya, Norveç ve İsveç gibi İskandinav ülkeleri bile zorunlu askerliği yeniden uygulamaya getirdi, Danimarka ise bu düzenlemeyi hiç kaldırmadı”.

Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov ile röportajın ikinci bölümünü de bekleyin. Bakan Karakaçanov ile Balkanlar bölgesindeki sorunla ve 2020’de karşı karşıya kalacağımız yeni görevler üzerinde söyleştik. ​

 

BNR

Reklamlar