15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle Bulgaristan Ulusal İstatistik Kurumu(NSİ), Bulgaristan vatandaşlarının genel tüketim harcamalarını gösteren verileri açıkladı. Bulgaristan’da Dünya Tüketiciler Günü 1991 yılından beri kutlanmaktadır.

2016 verilerine göre Bulgaristan’daki insanların harcamalarının ilk üç kısmını gıda, konut-fatura ve ulaşım oluşturmaktadır.

Harcamaların en çok bölümünü %37 ile gıda oluşturmaktadır. Konut ve fatura harcamaları %17 ile ikinci sırada yer alırken ulaşım harcamaları ise %8 ile üçüncü olmuştur.

Sağlık ve kültür-tatil harcamaları bu listenin en son sıralarında yer almıştır. Sağlık alanındaki harcamalar %7 oranındayken kültür ve tatil harcamaları ise %6 oranındadır.

İnsanların aldıkları maaşların büyük bölümü gıda, konut ve faturaya gittiği için sağlık, kültür ve tatile pay ayıramıyorlar. Sağlık alanı sigortalı çalışan ile çalışmayandan aynı ücreti aldığı için sigortalı olmanın bir anlamı olmuyor. İnsanlar çalışıp sigortalı da olsa çok çok hastaneye gidemiyor.

 

BG Haber

Reklamlar