Bulgar kültürünün yeni eşsiz şaheserleri, UNESCO’nun manevi kültür mirası listesine dahil edilmesi için aday olacak. Kültür Bakanlığı’nın verilerine göre şaheserlerin dosyaları, dünya teşkilatına gönderildi ve önümüzdeki aylarda özel bir komisyon tarafından ele alınacak.13-04-17-77808_1

UNESCO’nun fikri, dünya çapında eski gelenek ve törelerin bulunması, korunması ve popülarize edilmesinin teşvik edilmesidir. Burada geleneksel kültür türleri olan anlatım, müzik ve dans folkloru, geleneksel zanaat ve üretim, halk hekimliği söz konusudur. Şu ana kadar UNESCO’nun himayesi altında bulunan 9 Bulgar kültür eserinden ikisi, teşkilatın manevi kültür mirası listesine dahil edilmiştir. Bunlar, Istranca dağının bazı bölgelerinde insanların yalın ayak kül üzerinde dans ettiği geleneksel “nestinari dansı” ve Bistritsa ninelerinin polifonik türküleri. Şimdi Bulgaristan UNESCO’ya daha altı adayını sunacak.

Kültür Bakan Yardımcısı Prof. Mila Santova, “Bu adayların UNESCO listesine dahil edilmesi, Bulgaristan kültür mirasını dünya için daha görülür kılacak” diye söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “UNESCO, dünya manevi kültür mirası listesi için adayların milli sicillere dahil edildiğini tahmin ediyor. Burada ülkemizin belli bölgelerinin katılımıyla önceden yapılmış bir seçim süreci söz konusu oluyor. Önümüzdeki aylarda altı adayımız, uluslararası teşkilat tarafından gözden geçirilecek. Bunların hangilerinin listeye dahil edileceği doğrultusundaki ilk ihbar, 2014 yılının sonunda gelecek.”

Bulgaristan’ın UNESCO’nun manevi kültür mirası listesine yeni altı aday hangileridir acaba? Bunlardan ilki “Nedelino İkilisi”. Burada iki bayan tarafından özel bir şekilde yapılan bir türkü söyleme türü söz konusudur. UNESCO’nun manevi kültür mirası listesine ikinci aday güneybatı Bulgaristan’ın Dolen ve Satovça köylerine has olan yüksek sesle türkü söyleme. Bu tür eski türkü söyleme stili günümüze kadar yapılıyor. Adaylar arasında Çiprovo kilimi de yer alıyor. Bu elişi halı türü, günümüzde de Kocabalkan’ın sadece Çiprovtsi şehrinde yapılıyor.

© Fotoğraf: BGNES

Pernik şehrinde düzenlenen “Surva” Uluslararsı maske festivali.

Pernik’teki “Surva” uluslararası maske oyunları festivali de UNESCO’nun manevi kültür mirası listesine adaylarımızın en ünlüleri arasında yer alıyor. Bu festival, yılın başında ülke genelinden gelen ve kendi yörelerinden töreleri ve maskeleri gözler önüne seren binlerce kukerinin katılımıyla yapılıyor. UNESCO’nun manevi kültür mirası listesine dahil edilebilen diğer Bulgar bir manevi miras, Buglar okuma evleri. Ülke genelinde bulunan bu okuma evleri, Bulgaristan’a hastır ve dünya çapında birçok ülke için örnek oldu. UNESCO’nun manevi kültür mirası listesine bundan başka Koprivştitsa şehri yakınındaki Bulgar halk yaratıcılığı milli toplantısı da dahil edilebiliyor. Her beş yılda bir düzenlenen toplantıda Bulgaristan’ın her köşesinden türkü, dans ve geleneksel halk elbiselerinin tadı çıkarılabiliyor. Açık havada yapılan folklor toplantısına Buglar halk dansalarının yabancı hayranları amatörleri katılıyor.

Türkçesi: Rayna İvanova

Reklamlar