BULGARİSTAN’’da TIR sürücülerinin, Türkiye’den aldıkları ve üçüncü ülkelere geçişlerini sağlayan dozvola (yol geçiş belgesi) sayısının artırılması için dün başlattığı eylem sürüyor. Eylem nedeniyle Bulgar sürücülerin Kaptan Andreova ve Lesova Gümrük Kapıları yolunu ulaşıma kapatması nedeniyle her iki ülkede 10 kilometre kuyruk oluştu. İhracat yükü ürünleri taşıyan Türk sürücüler ise duruma isyan etti. Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, TIR sürücülerinin Yunanistan sınırındaki İpsala Gümrük Kapısı’na yönlendirilmeye çalışıldığını söyledi.
kapikule-tir-kuyruguBulgaristan’da dozvala temini konusunda sıkıntı yaşayan, taşıdıkları ihracat ve ithalat ürünlerini Türkiye ve kendi ülkelerine sokamayan Bulgar TIR sürücüleri, Bulgaristan Nakliyeciler Derneği’nin desteğiyle dün saat 09.00’da Kapıkule Gümrük Kapısı’nın karşısındaki Kaptan Andreova Gümrük Kapısı ve Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nın Karşısı’ndaki Lesova Gümrük Kapısı yolunun TIR giriş bölümünü, dorsesine Bulgaristan bayraklı branda çektikleri TIR’larla ulaşıma kapattı. Dün başlayan ve halen devam eden eylem nedeniyle Kapıkule ve Kaptan Andreova Gümrük Kapısı yolunda 10, Hamzabeyli ve Lesova Gümrük Kapısı yolunda ise 8 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Eylemin sürmesi durumunda, yarın hafta sonu olması nedeniyle bu kuyruğun iki kat daha artması bekleniyor. Dün sabahtan beri gümrük kapısı yolunda kuyrukta bekleyen TIR sürücüleri ise duruma isyan etti ve yolun biran önce ulaşıma açılmasını istedi.

VALİ BULGAR YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜ

Yaşanan sıkıntı nedeniyle Kapıkule Mülki İdare Amiri olan Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, Bulgaristan tarafındaki Kaptan Andreova Gümrük Kapısı’nda görevli polis ve gümrük yetkilileri ile Kapıkule Gümrük Kapısı içinde bulunan VİP salonunda bir araya geldi ve yolun biran önce açılmasını istedi.

Bulgaristandaki TIR firmalarının yaptığı eylemin sürdüğünü belirten Özırmak, şöyle dedi: “Geçen hafta yarım gün aynı eylemi yaptılar. Dün ise tekrar başlattılar ve 25 saattir sürüyor. İki ülkedede kuyruklar oluştu. Olay, iki devletinde Ulaştırma Bakanlıkları nezdinde takip ediliyor. Biz de yerel düzeyde çözüm arıyoruz. Bu sorun, taşıma sorunu değil artık. Artık taşıma boyutundan çıkıp, asayiş boyutuna gelmiştir. Ben de Bulgaristan’dan gelen arkadaşlara bunu vurguluyorum. Uluslararası yolda yol kesme eylemi var. Kendilerine, eylem amacına uluşmıştır, yolun açılması gerekir diyeceğim. Bu konu Bulgaristan’ın İçişleri Bakanlığı’nın sorunudur artık. Trafik durmuş ve yol kesilmiştir. Bunu açmakta Bulgaristan İçişleri Bakanlığı’nın görevidir. Ulaştırma Bakanlığı’ndan çıkmıştır. TIR’cı arkadaşlar ve TIR firmaları bu durumu göz önünde bulundursunlar. Ulaştırma Bakanlığı’ndan şöyle bir bilgi geldi. İsteyen TIR’lar Yunanistan sınırındaki İpsala Gümrük Kapısı üzerinden çıkış yapabilir. Rota değişikliğinden dolayı ceza yazılmayacak. Eylem ise devam ediyor. Diplomatik kanallarla durumu anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

Bulgaristan Nakliyeciler Derneği Başkanı Petkov Angelov, dün yaptığı açıklamada, sorun çözülene kadar boykotlarıın süreceğini söylemişti.

Reklamlar