Hayatını, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin özgürlük mücadelesine adayan, bu yüzden baskı, zulüm ve sürgüne maruz kalan Nuri Turgut ADALI ölümünün 15. yılında 4 Ağustos 2019 tarihinde İzmir Menderes’te anıldı.

Anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Menderes Göç Anıtı’nda düzenlenen anma etkinliğine; Menderes Kaymakamı Bahri TİRYAKİ, Cumhuriyet Halk Partisi Gaziemir İlçe Başkanı Kasım ÖZKAN ve Yönetimi, Milliyetçi Hareket Partisi Gaziemir İlçe Başkanı Köksal KOÇ ve Yönetimi, Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları üyeleri, Adalet ve Kalkınma Partisi Gaziemir İlçesi eski Başkanı Nazmi YILMAZ ve yönetimi, Gaziemir Milliyetçi Hareket Partisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Selahattin ŞAHİN, Gaziemir Belediyesi Meclis Üyesi Nuray ÖZTÜRK, Menderes Belediyesi Meclis Üyesi Halil ŞEN, Buca Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin PAŞAOĞLU, İzmir Bal-Göç Genel Başkanı Abdurrahim NURSOY ve merkez yönetim kurulu üyeleri Mustafa ÖZTÜRK, Selahattin Aziz ATASOY, Av. Eray MUTLU, Sabri ATASOY , Bornova Bal-Göç Şube Başkanı Nihat YAĞBASAN, Gaziemir-Sarnıç Bal-Göç Şube Başkanı Hazel ÖZTÜRK IŞIK, Sarnıç Bal-Göç Şube yönetim kurulu üyeleri, Buca Bal-Göç Şube Başkanı Gülizar AKIN ve yönetim kurulu üyeleri, Gaziemir Hürriyet Mahallesi Muhtarı Hayrettin HAMZAOĞLU, Menderes Gazipaşa Mahallesi Muhtarı Hüsnü ŞEN ve Belene Gazilerimiz ile dernek üyeleri katıldı.

Anma etkinliğinde konuşma yapan İzmir Bal-Göç Genel Başkanı Abdurrahim NURSOY “Bugün burada büyük bir Türk kahramanı, ömrünü eşitlik ve özgürlüğe adamış, Bulgaristan Türklerinin milli ve manevi yolunu aydınlatan, komünist sistemin uyguladığı asimilasyon sürecinin söndüremediği bir meşale olarak görülen Nuri Turgut ADALI’yı anmak için toplanmış bulunuyoruz.

Nuri Turgut ADALI abimiz ömrünün 23 yılını Eski Zağra Hapishanesi, Belene Ölüm Kampı ve Montana ilinin Skomle Köyü’nde sürgünde geçirdi, sıkıntılar çekerek dini ve kültürel kimliğimizi yaşama ve yaşatma mücadelesi verdi.

Hayatının seyri Bulgaristan Türkleri’nin 20. yüzyıldaki hali gibi olan Nuri Turgut ADALI cezaevlerinde en uzun süre kalan kişi olarak Bulgaristan tarihine geçmiştir.

Bulgaristan Türkleri’nin Nelson Mandela’sı olarak anılan Nuri Turgut ADALI, tüm baskı ve zulme karşı davasından asla vazgeçmedi. Nuri Turgut ADALI’yı aramızdan ayrılışının 15. yıldönümünde anarken Hakkın rahmetine eren Belene mağdurlarına Allah’tan rahmet diliyor, hayatta olan Belene Gazilerine şükranlarımı sunuyorum. “dedi.

Belene Gazisi Halil KAHRAMAN: “Nuri Turgut ADALI, “mücadele” kavramının bedene bürünmüş haliydi. Bulgaristan Türklerinin haklı mücadelesinin efsaneleşmiş kahramanıydı. Tüm dava adamları gibi tutsak yaşadı ama özgür öldü. Zorbalığa, zulme sessiz kalmadı. Yalnız ölmesini hiç kabullenemedik. O, ölümünden sonra değeri daha iyi anlaşılanlardandı. İzmir Bal-Göç Başkanı ve yönetimine bu anma töreni için teşekkür ediyorum” dedi.

Anma töreni Kur’an Tilaveti ardından, anıta çiçek ve çelenk sunumu ve lokma ikramı ile son buldu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar