Bulgaristan Sosyalist Partisi, Stalin’in hediye ettiği “Hewlett Packard” zırhlı limuzinini ABD’den geri getirmeye çalışıyor.

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), eski Soviyetler Birliği (SSCB) Lideri Yosif Visariyonoviç Stalin’in Bulgaristan Komünist Partisi’ne hediye ettiği Hewlett Packard markalı zırhlı limuzinini ülkeye geri getirmeye karar verdi. zırhli-arac

Başbakan Plamen Oreşarski’nin koalisyon hükümetinin kurucu ortağı BSP, dünyada bilinen sadece 3 örneği olan 7 ton ağırlığında ilk zırhlı aracın, memleketine kavuşturmaya çalışıyor.

Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT), BSP’nin 1989 yılında komünizm rejiminin düşmesinden sonra ünlü limuzinin ortadan kaybolduğunu tespit edildiğini bildirdi.

Kolleksyon değeri 6 milyon dolara yakın olan limuzin BSP’nin yetkililerinin yeni bir girişimlerine neden oldu. BSP’nin 120 yıllık devamcısı olduğu eski Bulgaristan Sosyalist Partisi (BKP) eski lidrlerindend ve eski başmakan Georgi Dimitrov’a Stalin tarafından hediye edildiğini anımsattı.

Başkent Sofya’da müzeye dönüştürülmüş bulunan Georgi Dimitrov’un yaşadığı evinin bahçesinden aniden kaybolan limuzini arayıp ülkeye getirmeye karar alan BSP, gerekli uluslararası tüm çabalarını göstermeye kararlı.

BNT, limuzinin 1997 yılında Belçike’den ABD’ye bir Bulgaristan vatandaşının girişimiyle “hurda olarak” yallandığı tespit edildiğini kaydetti.

Uzun komünist geçmişine sahip BSP’nin ender aracı ait olduğu memleketine geri getirmek üzere gerekli girişimlerinde bulunarak, limuzinin Bulgaristan’da bir müzede sergileneceğini açıkladı.

Limuzinin geçmişi

“Twelwe” isimli bir modifikasyona ait Hewlett Packard tasarımlı araç, dunyada bilinen zırhlı ilk araç modeli olarak biliniyor. Zira, modelin dünyada günümüze kadar kalan çok az sayıda örneği bulunduğu tahmin ediliyor.

Zamanın parasıyla 4 bin dolarlık aracın zırhlı haline getirilmesi için ekstra 6 bin dolarlık yatırım yapıldı. 7 ton ağırlığında, 12 silindirli, 6 metre uzunluğundaki limuzinin 3 tanesi, ABD Başkanı Franklin Ruzvelt tarafından Stalin’e hediye edildi.

Stalin ise araçların üçünü de Bulgar yoldaşı Georgi Dimitrov, eski Yugoslavya diktatörü Yosip Bros Tito ve Çin lideri Mao Dze Dun’a hediye etti.

Dimitrov’un kaybolan hediyesinin Chicago’da bir müzede bulunduğunu tespit eden BSP, onu Bulgaristan’a getirmeye kararlı olduğunu ifade etti.

 

AA

Reklamlar