Suriye’de gerçek bir insanlık krizi yaşanıyor. Yüzbinlerce kişi hayatını katledildi, binlerce kişi evsiz, onbinlerce çocuk yemek ve yuva sıcaklığından mahrum kaldı. suriyelilerBulgaristan’da sonbahar siyasi sezonu, ulusal ve uluslararası arenada sıcak bir ortamda başlıyor. Bir aylık yaz tatilinden sonra 4 Eylül’de ilk yeni dönem toplantısını düzenleyecek olan milettevekiller bir dizi zorlu görevle başbaşa kalacak.
İlk toplantıda başbakan Plamen Oreşarski, hükümetin ilk yüz günüyle ilgili “soru-cevap” şeklinde açıklamalarda bulunacak. Cumhurbaşkanı Rosen Plevenliev’in de talebi üzerine, Meclisin ilk oturumunda ana konu Suriye olacak.
Ortadoğu’daki gerginlik, Suriye’de Esad rejimim kimyasal silah kullandığı tespiti ardından daha ciddi boyutlara ulaştı ve askeri müdahale gündeme geldi. Bulgaristan şimdilik net tavrını belirtmedi. O yüzden milletvekilleri de, ilk oturumda daha Sofya’nın tavrını belirlemek üzere tartışmalara başlayacak.
Suriye krizinde olası pozisyon da siyasi partileri böldü. 
Milliyetçi Ataka partisi ülkenin muhakkak tarafsız kalması yönünde Parlamentoya resmi önerge sundu. Volen Siderov başkanlığındaki parti, Bulgaristan’ın bu hassas uluslararası dengeler içinde, olayların dışında kalmasını arzu etti.
Eski iktidar GERB partisi ise, Oreşarski’ye somut sorularla, göçmen akınıyla nasıl başedeceğini ve alınacak önlemleri soracak.
Bulgaristan Sosyalist Partisi BSP ise, kimyasal silah kullanılıp, kullanmadığına dair BMT
Güvenlik Konseyi’nin rapor sonuçlarının beklenmesini istiyor. Sosyalistler buna göre karar almayı teklif etti.
Suriye’ye olası müdahale tartışmaları bağlamında Başbakan Oreşarski Cuma günü Milli Güvenlik Konseyini topladı. Ülkeye doğrudan bir risk ve terör tehditi olmadığı saptansa da, yasadışı yoldan göçmen akımının büyük sorun olacağı tespit edildi.
Bulgaristan İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, Suriye’den gelen göçmenlerle ilgili Avrupa Birliği’nden yardım istemeleri gerektiğini söyledi. Yovçev, sorunun Bulgaristan Türkiye sınırının korunmasında olmadığını, sınırı iyi koruduklarını ancak yakalanan kaçakları barındıracakları yerlerin kalmadığını ifade etti.
Yeni siyasi dönemde Bulgaristan Parlamentosu’nun bazı önemli yasa ve yasa değişikliklerini kış aylarından önce kabul etmesi bekleniyor:
Enerji ve yakıtlar yasalarında yeni düzenlemeler (elektrik faturlarının daha esnek ödeme şeklinde olması ve yakıtların kış aylarında ucuzlaması).
– Ormanlar Yasasında düzenlemeyle, kış aylarında odun yakıt fiyatının ucuzlaması;
– Yeni Seçim Kanunun kabul edilmesi.
-Emeklilik ve emekli maaşlarında düzenleyici yasa değişikliği.
-Off-shore şirketler yasasının değişmesi ve off-shorelere aktarılan kaynakların vergiye tabii tutulması gibi yasalar Meclisten karara bağlanmasını bekliyor.
Öte yandan hükümet karşıtı protestolar da dinmiyor ve tüm güçler şimdi 4 Eylül’de yapılacak “Dev karşılama” eylemine odaklanmış durumda. Oreşarski hükümetinin istifasını isteyen binlerce kişi 4 Eylül-Çarşamba günü Parlamento binasını kuşatacak ve geniş eylemler düzenleyecek. Siyasiler sokaktan gelen baskıya baş eğecek mi, Oreşarski hükümeti protestoların isteklerine yenik düşecek mi?
İşte bütün bu sorular Bulgaristan’ın içine girdiği sıcak ve hararetli sonbahar politik döneminde cevap bulacak.
Sevda Dükkancı
Reklamlar