Öncelikle bu seçimin Bulgaristan ve tüm Bulgaristan vatandaşları için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Bu seçimi değerlendirmemiz biraz farklı olacaktır. Öncelikle sayısal ve istatistiksel bir orandan ziyade bir takım sosyal anlayış değişikliklerine dikkat çekmek istiyoruz.

Türkiye’deki seçmenler özelinde; Bulgaristan’daki sosyal, siyasal ve kültürel vb. hakların savunulması, korunması ve geliştirilmesi açısından sadece DPS gibi Türk partilerinden beklentiler söz konusu idi.

Ve maalesef kendimizi de eleştirmek gerekirse; bu Türk partileri de kendilerine mecbur zannettikleri Türk seçmenlerle sadece seçim dönemlerinde fotograf çektirip sonrasında buharlaşıyorlardı.

Bu güne kadar bunlar oldu.

Fakat 2 Nisan 2023 seçim döneminde bize göre önemli bir değişiklik yaşandı.

İlk defa hem de Bulgaristan’ın en çok oy alan bir partisi sadece Bulgaristan’ı Lokal Politikalar ile değil Dünya standartlarında bir demokrasi ile yönetme amacıyla Türkiye’deki seçmenlerin ayağına geldi.

Sadece bilinen popilist vaatler değil mütevazi ve samimi bir şekilde, seçmenin göz hizasından onlarla ilgilendi, sorunlarını dinledi notlar aldı.

Değişime Devam Partisinin bu ilgisi, sonuçları bu seçimde olmasa da önümüzdeki seçimlerde tüm ezberleri bozacaktır.

Çünkü yine maalesef DPS, hiçbir çabaya gerek olmaksızın ve sadece etnik sebeplerle Türkiye’deki seçmenlerin kendini desteklemekten başka çareleri olmadığına inanmaktadır.

Bu nedenle Sayın Vasilev derneğimize yaptığı ziyaret ve değerli açıklamaları ile yumurta çatlamıştır.

Bundan sonra DPS için hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Sayın Vasılev’in Bulgaristan’da birinci parti olmalarına rağmen, yaptığı mütevazı ziyaretle, seçmenler sorunlarının çözümünde sadece Türk Partilerinin değil, Dünya standartlarında demokratik bir yönetime talip olduğunu iddia eden diğer partilerinin vaatlerini de dikkate alacaklardır.

Bu ziyaret bizim içinde çok önemli ve değerlidir. Çünkü hem etnik kimlik politikası değil eşit vatandaşlık savunan partilerin çoğalması hem de Türk seçmenin partiler arasındaki hizmet yarışı ve rekabetten daha fazla yarar sağlamaları açısından önemlidir.

Çünkü Türk asıllı vatandaşlarımız sadece azınlık hakları gibi bir haktan ziyade eşitlik ve adalet temelinde tüm haklardan faydalanmalıdırlar.

Bu ziyaret devletlerarası ilişkiler açısından da önemlidir. Çünkü Bulgaristan partilerinin Türk vatandaşları için olumlu tutum davranış ve hizmet planları Türkiye Cumhuriyeti tarafından da memnuniyetle karşılanacağından kuşkumuz yoktur.

Yani bu seçimi sadece Lokal verilerle değerlendirmiyoruz.

Çünkü bunlar basit matematik ve istatistiksel oranlardır. Oy sayısından ziyade Oy’un değişen rotası bizim ilgi alanımızdır.

Bu nedenle önümüzdeki seçimlerde özellikle Türk seçmenin gönlünü kazanan partiler mutlaka ipi göğüslemeye daha yakın olacaklardı.

BULTÜRK olarak sadece etnik nedenlerle değil gerçek demokrasi söylemlerinin peşinden gidilmesinden yana olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

BULTÜRK

Reklamlar