Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB/ENP) Avrupa Parlamentosu Milletvekili Emil Radev, Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNT) verdiği demeçte,” Yılda iki kez saat değişikliği uygulamasına 2020 yılında son verilecek” diye bildirdi.

Geçen hafta Avrupa Birliği (AB) Paralmentosu Tarım ve Kırsal Kalkınma Komitesi üyeleri bu konuda anlaştılar. Ancak komitenin kararı nihai değil ve AP Genel Kurulunda kabul edilip AB üyesi ülkeler tarafından onaylanmalıdır. İlk önce AB, saat değişikliği uygulamasının bu yıl kaldırılmasını önerdi. AB üyesi ülkelerin 1 Nisan 2019 tarihine kadar yaz ve kış saati uygulaması arasında tercihini bildirmeleri gerekiyordu. Ancak birçok AB ülkesinin başkentinde düşünme ve karar alma süresinin çok kısa olduğu konusunda bir hoşnutsuzluk oluştu.

Radev,”Avrupa Komisyonu, daha 2019 yılında saat değişikliği uygulamasının kaldırılmasını istiyordu. Ancak AP’de tüm süreçleri uyumlu hale getirmek ve üye devletlerin hazırlanması için sürenin bir yıl uzatılması gerektiği görüşü hakim oldu. Böylece pratikte saat değişikliği uygulamasına 2020 yılında son verilecek” diye kaydetti.

AB üyesi ülkelerin yaz veya kış saatini mi sabit olarak uygulayacaklarına kendilerinin karar vermesi gerekir. Benelüks ülkeleri gibi bazı ülkeler, iki komşu ülkenin farklı saat dilimlerine geçmesi durumundan kaçınmak için ortak hareket etme konusunda anlaştı.

Geçen yıl Ekim ayında Avusturya’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı saat değişikliğine ilişkin kararın 2021 yılına ertelenmesini istedi ve Avrupa Komisyonu’nun, öngörülemez sorunların ortaya çıkması durumunda müdahale etme hakkını saklı tutmasını önerdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar