Başbakanlık Basın Merkezinden verilen bilgiye göre Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Sırbistan, Balkanlar’daki altyapı projelerini hızlandırmak için çalışma grupları oluşturacak.

Dört ülkenin liderleri, Bükreş’te düzenlenen Üst Düzey İşbirliği Konseyi sırasında Balkanlar’ın kalkınması için somut projeler üzerinde durdular.

Hükümet başkanları Boyko Borisov, Viorica Dunchila, Alexis Tsipras ve Devlet Başkanı Alexander Vucic, ulaşım koridorlarını, enerji ve dijital bağlantıları ele aldılar.

Dört ülkenin ulaştırma ve haberleşme bakanları tarafından oluşturulan çalışma grupları, Sofya’da Temmuz ayında yapılacak “16 + 1” formatındaki toplantıdan önce projeleri sonuçlandıracak.

Geçen yıl Varna’da bu formattaki ilk toplantıya ev sahipliği yapan Başbakan Borisov, “Toplantılarımızın halen yapılmakta olması iyi bir haber. Bildirilerde bulunma niyetinde değiliz, altyapı, liman istiyoruz, ilerlemek istiyoruz” dedi.

Yunan mevkidaşı Alexis Tsipras, dörtlü konseyin amacının bölgede barış, istikrar ve güvenliğe katkıda bulunmak olduğuna dikkat çekti. Tsipras, “Balkanlarda bu potansiyel var ve biz sadece üçüncü ülkelerin gündemine göre değil, çıkarlarımıza göre kalkınma fırsatlarını kullanmak için buradayız” dedi. Yunanistan Başbakanı, ülkesinin Çin ve 16 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi arasında “16+1” girişimine katılmayı düşündüğünü açıkladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar