bg radyo Sofya Radyosu binası, 1942.

Bulgaristan Radyosu 2016 yılında 80 yılını tamamlıyor. 1936 yılının başında o sırada Sofya Radyosu adını taşıyan radyomuz, kısa dalga üzerinden yurt dışına yönelik yayınlara başladı. İlk başta Esperanto dilinde kısa haberler yayınlanırken 1937 yılının 1 Mayıs tarihinden itibaren programlar haftada beş gün olmak üzere düzenli bir şekilde Esperanto, İtalyanca, Fransızca, Almanca ve İngilizce’de yayınlanmaya başladı.

Bundan önce 1936 yılının 16 Şubat tarihinde Sofya Radyosunun sabah yayınlanan yurtiçi programı kısa dalga üzerinden yurtdışına da yayınlanarak Avrupa’da, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Kanada’da da dinlendi. Bunun üzerine “Yeni Sofya Radyosu” adlı dergide yayını yabancı ülkelerde dinleyip beğenen ve mektup gönderen insanların yazılarına yer verildi.

Vakarel radyo vericisi, 1937 yılı.

Yurt dışına yönelik ilk programları kadrolu olmayan yardımcılar hazırlayıp sundular. “La parole Bulgare” gazetesinde editor olan Jorj Milçev, Fransızca programları, o dönemde Basın Müdürlüğünde çalışan Petır Uvaliev ise İtalyanca programları hazırlıyordu. Bulgaristan’daki gelişmelerin haftalık analizini Almanya Büyükelçiliğinin görevlisi olan dr. Naumann yaparken, haftada iki kere mühendis Bori Gançev Alman dilinde sohbet programlaı sunuyordu. İngilizce yayınların sunuculuğunu daha sonra ünlü opera yönetmeni olan Mihail Hacimişev yapıyordu, Esperanto programlarını ise sanayici olan Stefan Gançev okuyordu.II. Dünya Savaşının ardından “Yurtdışı Programlar” Genel Dairesi kuruldu. Mevcut dillerdeki programlara Türkçe, Yunanca, Rumence, Arnavutça, Sırpça, Hırvatça, Lehçe ve Çekçe yayınlarına başlandı. 1962 yılından sonra ise İspanyolca, Arapça, Portekizce yayınları ve Afrika’ya özel yayınlanan İngilizce, Fransızca ve Portekizce yayınları, ayrıca da Latin Amerika’ya yönelik İspanyolca ve Portekizce yayınlarına başlandı. 26 Eylül 1994 tarihinde ise Bulgaristan Radyosu, Rus dilinde hazırlanan ilk programlarını yayınladı.

1992 yılından bu yana Bulgaristan Ulusal Radyosunun yurtdışı yayınları Bulgaristan Radyosu adını taşıyor. Programlar orta ve kısa dalga üzerinden bütün dünyaya 11 dilde verilmeye başlıyor.

2004 yılının Mayıs ayından bu yana ise Bulgaristan Radyosunun web sayfası var. Sitemizde 11 dilde haber, yazı ve sesli yayınlar sunuluyor.

2012 yılının 31 Ocak tarihinden itibaren finansal gerekçelerden dolayı kısa dalga yayınlarına son verildi. Günümüzde Bulgaristan Radyosu 11 dilde 24 saatlik on-line program yayınlıyor. Sadece Türkçe programları orta ve ultra kısa dalga üzerinden yayınlanmaya devam etti.

Bulgaristan Radyosu, bugün 81 yılını kutlayan Bulgaristan Ulusal Radyosu ailesinin bir parçasıdır. Ülkemiz Bulgaristan’da radyo yayıncılığına 1929 yılının Kasım ayında bir grup mühendislerin başkent Sofya’da 60 vatlık bir radyo vercisini kurmaları ile başladı. İlk yayınlanan sözler: “Alo, alo, burası Sofya Radyosu” sözleri oldu. 1930 yılının başında radyosever olan önde aydınlar ve mühendisler “Rodno radio” (Vatan Radyosu) Birliği örgütünü kurdular. 1931 yılında Vatan Radyosu yayınları her gün yayınlanıp 3 saati buldu. Klasik müzik, hafif müzik ve halk müziğinin dışında, radyoda reklamlar, borsa haberleri, sohbet programları ve BTA bülteninden haberler de sunulmaya başladı.

25 Ocak 1935 tarihinde ise Çar III. Boris’in yazılı emri ile ülkemizde radyo yayıncılığı devlete ait oldu. Böylece 25 Ocak Bulgaristan Ulusal Radyosunun doğum tarihi oldu.

Reklamlar