İsviçre merkezli küresel vatandaşlık ve danışmanlık şirketi Henley & Partners tarafından derlenen pasaport endeksine göre Bulgaristan vatandaşları dünyada 168 ülkeyi vizesiz ziyaret edebiliyor. Bulgaristan, prestijli 19. sırada bulunuyor. Geçtiğimiz 2018 yılına göre bir sıra geriledik, ancak bu mükemmel olarak kabul edilebilir sonucunu değiştirmiyor. Bu göstergeye göre Balkan komşularımızın çoğunun önündeyiz.

41.sırada olan Sırbistan’ın neredeyse iki kat önündeyiz. Sırp pasaportu, dünyadaki 131 ülkeye vizesiz erişim sağlıyor.

Bir gün Avrupa Birliği’ne (AB) katılmayı umut eden Karadağ ve Arnavutluk sırasıyla 47 ve 52. sırayı alarak yaklaşık olarak aynı sonuçlara sahip. Bu ülkelerin vatandaşları, 122 ve 113 ülkeyi vizesiz ziyaret edebilirler.

Arnavutluk’tan hemen sonra Türkiye geliyor. Dünyanın en güçlü pasaportları listesinde 53. sırada bulunan Türk pasaportu, 110 ülkeye vizesiz giriş hakkı veriyor. Balkan ülkeleri arasında 100.sırada bulunan Kosova pasaportu, vizesiz sadece 41 ülkeyi ziyaret etmenizi sağlıyor.

Ülkemiz yalnızca 6. sırada olan Yunanistan’ın gerisinde bulunuyor. Yunan pasaportu sahiplerine 183 ülkeye vizesiz seyahat hakkı tanıyor. 18. sırada bulunan Romanya pasaportunun sahipleri ise 169 ülkeyi vizesiz ziyaret edebilirler.

Sıralamada birinciliği Japonya ve Singapur paylaşıyor ve bu ülkelerin vatandaşları vize olmadan 189 ülkeyi ziyaret edebiliyor. Almanya, Finlandiya ve Güney Kore 187 ülke ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada, 186 ülke ile Danimarka, İtalya ve Lüksemburg ülkeleri bulunuyor. Sonuncu sırada bulunan Afganistan pasaportu sadece 25 ülkeye vizesiz seyahat etme hakkı veriyor.

Vatandaşları Bulgaristan’ı turist olarak ziyaret eden eski Sovyet Birliği ülkeleri arasında birinci sırada bulunan Ukrayna, 126 ülke ile 44. sırada yer aldı. Bir sonraki ülke 116 ülke ile 51.sıradaki Rusya, Belarus ise 75 ülke ile 69. sırada yer aldı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar