Irkçı tavırlarıyla bilinen eski Ulusal Tarih Müzesi Genel Müdürü Prof. Dr. Bojidar Dimitrov, Bulgaristan Partiler Üstü Kubrat Birliği hareketini kurdu ve 5 Mart’ta Sofya’da yapılan kuruluş toplantısında kurucu başkan seçildi. Bulgaristan Partiler Üstü Kubrat Birliği’nin kurulması, esasen anayasal düzeni ve parlamenter sisteminden başkanlık sistemine değiştirmeyi amaçlıyor.

Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) konuşan kurucu üyeler, “Yasaya göre, bu Bulgaristan Büyük Millet Meclisi’nin yetkisindedir. Slavi Trifonov’un çoğunluk seçim sistemi istediği referandum gibi referandumla olacak şey değil, ancak şöyle bir referandum sorusu yöneltebiliriz: “Bulgaristan’ın yönetim şeklinin parlamenter sisteminden başkanlık sistemi ile değiştirilmesi için Büyük Millet Meclisinin toplanmasını kabul ediyor musunuz?” diye izah ettiler.

Bulgaristan Partiler Üstü Kubrat Birliği yönetiminde boksör Kubrat Pulev, İslam karşıtı tavırlarıyla bilinen Peder Boyan Sarıev, yazar Hristo Boyçev, şarkıcı Konstantin Georgiev-Kotseto Kalki ve başkaları yer alıyor. Oluşum, illeri 28’den 6’ya indirmek için idari reform gerçekleştirme azmine sahiptir. Kubrat Birliği, lisans rejimlerinin dörtte birinin kaldırılmasını, orta ve küçük ölçekli belediye başkanlarının atanmasını, milletvekili sayısının yüze azaltılması ve gerektiğinde oturumlara çağırılmasını istiyor.

Prof. Dr. Bojidar Dimitrov, “Parlamenter sistemi yetersizlik gösterdiği kanaatine vardık, ya da Devlet Başkanı Radev’in dediği gibi parlamenter cumhuriyet sistemi bozuluyor” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar