Bulgaristan, Romanya ve ABD deniz kuvvetleri Mart ayında Romanya’nın Köstence şehrinin güneydoğusunda uluslararası sularında ortak tatbikat yaptılar.10 Ağustos ile 12 Eylül arasında bir aydan fazla Bulgar ve Amrikan hava kuvvetleri “Trakya kartalı” adlı tatbikat düzenliyor. O biter, bitmez Bulgar özel timlerinden bir bölük, Batı Ukrayna’da bir çokuluslu askeri eğitime katılacak.Bu tatbikata Rusya da katılmalıydı, ancak Ukrayna krizi bağlamında eğitim “provokasyon” oalrak nitelendi.Bulgaristan’ın bu ortak tatbikatlara katılımına dair birden fazla nedeni var.

nato gemi Cumhurbaşkanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Rosen Plevneliev bir süre önce, milli hava semalarında devriye gezen Bulgar askeri uçaklarının, Karadeniz üzerinde Rus nakliye ve istihbarat uçaklarının yoğunluğundan dolayı, gereğinden fazla kaldırıldığını duyurdu.Cumhurbaşkanı “Bulgaristan’da daha etkin NATO güçleri” için çağrıda bulundu.  Plamen Oreşarski başkanlığındaki hükümet “NATO’nun daha etkin olması” tezini kabul etmedi, ancak geçici hükümet döneminde konu yine gündeme geldi.Bulgar-Amerikan “Trakya kartalı” tatbikatı hava sahası, görsel tanıtım ve istihbarat ve uçaklara eşlik etme eğitiminde yoğunlaştı.

Ukrayna krizinin yayılmasıyla, tehlike ve endişeler de artıyor. Bulgaristan Ulusal Radyosuna konuşan Savunma Bakanı Velizar Şalamanov Avrupa ülkelerinin bütünlüğünün tehdit altında olduğunu, Bulgaristan açısından da tehlikenin gözardı edilemeyeceğini vurguladı. Şalamanov sadece Ukrayna krizinden değil, bölgedeki sıcak noktalardan da korktuğunu ifade etti. NATO’nun Galler Zirvesinde Bulgaristan kesin bir şekilde NATO’nunEylem Planını destekledi. Öyle ki, NATO bile Bulgaristan ve Romanya için ek bir Savunma Planı hazırlanmasında ısrar etti.  Bu iki ülkeye olası saldırı karşısında Alyans eylem planı teklifinde bulundu. Galler zirvesinde Bulgaristan Karadeniz kara sularında Ulusal Gözetim Merkezi kurma fikrini öne sürdü. Varna’ya kurulması teklif edilen merkez, NATO Komutanlığına dönüştürülmesi amaçlanıyor. Novo selo askeri hava üssünün Romanya, Polonya ve Almanya’da benzeri askeri tesislerle eylem bağlantı içine girmesi önerildi. Ulusal bütçeden gerekli kaynakların sağlanması için milli program hazırlama, bu kaynaklara NATO finansmanını ilave etme, AB ile dayanışma içinde finanse etme yönünde program yapılması düşünülüyor. Ancak bütün bu adımlar, ömrü iki ay olacak ve 5 Ekim’de görevi sona ercek olan geçici hükümetin süre ve yetkisini aşıyor o yüzden kesin adımlar için henüz erken.

 

 

Sevda Dükkancı

Reklamlar