Cumhurbaşkanı Rumen Radev bugün makamında ardı ardına Kosovalı ve Karadağlı mevkidaşlarıyla görüştü. Onlarla yaptığı görüşmeler sırasında Radev, Kosova’daki Bulgar azınlığının resmi olarak tanımasını istedi.

Henüz iki ay önce Arnavutluk, Ulusal Azınlıkları Koruma Kanunu’nu kabul edince Arnavutluk’taki Bulgar azınlığı ulusal azınlık olarak tanıdı. Ülkede kendini Bulgar olarak tanımlayan yaklaşık 50 bin kişi ikamet ediyor.

Radev, bununla birlikte Bulgar üniversitelerinde okuyan Kosovalı öğrencilerin sayısının artırılmasından yana olduğunu söyledi. Öte yandan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına yönelik adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Radev’e Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) entegrasyonuna, demokratik reformların uygulanmasına ve AB üyelik kriterlerinin karşılanmasına yönelik her bir alanda Batı Balkan ülkelerini desteklemesinden dolayı teşekkür etti.

Vuyanoviç’in ifadelerine göre AB’ye aday bir ülke başarılarına göre bireysel olarak değerlendirilmelidir. İki devlet başkanı her iki tarafın enerji, altyapı ve sayısallaştırma alanlarındaki ara bağlantı projelerini mümkün olan en kısa sürede uygulamaya istekliliğini dile getirdiler.

Devlet başkanları, Bulgaristan ile Karadağ arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliğini gözle görülür şekilde güçlendirmek için büyük bir potansiyel bulunduğunu da belirttiler.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar