Bulgaristan Safran ve Safran Ürünleri Derneği Başkanı Hasan Tahirov başkanlığındaki uzmanlardan oluşan bir heyet, İran’a yaptığı ziyaret sırasında ülkemizde Bulgaristan-İran Safran ve Safran Ürünleri Geliştirme Merkezi kurulması konusunda anlaşmaya varıldı. Bu merkezin Kırcaali’de olabileceği anlaşıldı.

Merkezin kurulmasına ilişkin anlaşma, dünyanın safran üretimi merkezi olarak kabul edilen Torbat Hyderi şehrinde imzalandı. Ülkemizle ortaklık yapacak olan İran’ın Ulusal Safran ve Safran Ürünleri Üretimi Merkezi de orada bulunuyor.

Bulgaristan heyetinde Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN), Puşkarov Enstitüsü, Sofya Sveti Kliment Ohridski Üniversitesi ve Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı’nda görevli uzmanlar yer aldı. Heyetin, İran’daki ikinci büyük şehri Meşhed’i ziyaret etme şansı oldu. Ev sahipleri, heyeti safran toplama ve işleme makinelerine yönelik projelerle tanıştırdı. Projeler, bölgede bulunan bir üniversite tarafından hazırlandı. Üniversiteler arasında geleceğin tarım uzmanları olan öğrenci değişimi konusunda anlaşıldı.

Bulgaristan-İran Safran ve Safran Ürünleri Geliştirme Merkezi, safran üretiminde iki büyük İranlı şirket ile ortaklık yapacak. Ortaklık anlaşması yapılması, İran Başbakanlık Ekonomi Müşavirinin bizzat destek vermesiyle mümkün oldu.

Bulgaristan heyeti, ev sahiplerinin misafirperverliğinden çok etkilendi. Heyete eşlik eden gazeteciler, ”Kendimizi Şehrazat ve Sultan arasında geçenleri anlatan 1001 Gece Masallarında gibi hissettik” diye anlattılar.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar