Çelişkili iç siyaset haftası ortamında Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in 5-6 Kasım günlerinde Slovakya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret arka planda kaldı. Buna rağmen bu ziyaretin somut sonuçları oldu. bulgaristan-bayrak-haritaBulgaristan Devlet Başkanı ile Slovakyalı mevkidaşı İvan Gaşsapoviç, tarım ve gıda üretimi, bilişim ve haberleşme teknolojileri, enerji üretimi ve turizm sektöründeki işbirliğinin genişletilmesi için olanakların olduğunu vurguladılar. Dikkat,her iki ülke ve Avrupa için önem taşıyan enerji üretimi konusuna odaklandı.Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in evsahipleri önünde belirttiği gibi, Polonya, Macaristan, Çekya ve Slovakya’da 2014 yılına dek ortak bölgesel doğalgaz pazarınıın oluşturulması ve bunun Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’a doğru genişletilmesi, ülkemizin enerji kaynakları tedarikinde teminatlar sağlaması için olanaklar yaratıyor.

Cumhurbaşkanına göre Bulgaristan, komşuları Romanya, Sırbistan, Yunanistan ve Türkiye’nin enerji sistemleri ile bağlantı kurmakla 2016 yılına dek kendi katksını sağlamaya çalışacak.Bulgaristan ve Slovakya devlet başkanları, Bratislava’da düzenlenen iş forumunda hazır bulundular. Devlet başkanımız, sığınmacılar konusuna değinirken Bulgaristan’ın sığınmacı krizinin ülkenin Schengen üyeliği tartışmalarını etkilemesini asla beklemediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı İvan Gaşparoviç, Slovakya’nın Bulgaristan’daki Suriyeli sığınmacılara 100 bin Avroluk mali yardım sağladığını ve nu paranın Bulgaristan Kızılhaç Cemiyeti’nin denetiminde olacağını ilan etti. Slovakya bir de Bulgaristan’a 30 bin Avro tutarında mali yardım sağladı. Cumhurbaşkanı Plevneliev bu konuda konuşurken ‘Bu gerçek dostluk jestini ve bize uzatılan dost elini asla unutmayacağız’ dedi.
Slovakyalı gazeteciler ülkemizdeki gelişmelere de ikgi gösterdi. Bulgaristan Devlet başkanı buna cevaben. ‘ Öğrencilerin ifade etmek istediklerini söylemesinden değil, siyasilerin kurumların kalın duvarlarının ardına gizlenmesinden kaygılanmalıyız’ dedi.

Çeviri: N. Dimitrova – BNR

Reklamlar