Bulgaristan hazinesi 200.000 Bitcoin ile önemli bir rezervi elinde bulunduruyor. Bu rezervi satın alarak gerçekleştirdiği söylenemez. Yasadışı suç örgütlerine yapılan operasyonlardan ele geçirilen BTC’lerin çoğu PRATKA’dan geliyor.

Bir varlığın değerleneceğini düşünmek yetmez, yatırım da yapmalısınız. Bulgaristan da Bitcoin’in gelecekte daha da değerleneceğini düşünüyor olacak ki yatırım yapmayı tercih etmiş durumda.

2019 ilk çeyreği itibariyle Bulgaristan’ın altın rezervleri 2.5 milyar dolar. Kıyaslamak için örnek vermek gerekirse bu rakam İngiltere’de 12.8 milyar dolar. Eğer Bitcoin’in 100.000 dolara yükseleceği tahminleri tutarsa, Bulgaristan’ın BTC rezervleri İngiltere’nin altın rezervini geride bırakarak 20 milyar dolara ulaşmış olacak.

Kripto uzmanlarından Steve B, Bulgaristan’ın BTC varlıkları ile ilgili bilgiler paylaştı.

“Bulgaristan daha şimdiden 200.000 BTC’nin üzerinde varlığa sahip. Bu son derece akıllıca bir hamle. Bitcoin 100.000 dolara ulaştığında elindeki toplam büyüklük İngiltere’nin altın rezervini geçmiş olacak.”

Bulgaristan’ın 200.000 BTC’lik büyüklüğe PRATKA operasyonu ile ulaştığı tahmin ediliyor. Bu operasyon kapsamında 100’den fazla adres, şüpheli ve olay mahallindeki cihazlar incelendi. 5 tanesi Bulgar memur olmak üzere 23 şüpheli tutuklandı.

İşin ilginç yanı Bulgaristan, kripto paralar üzerinden kara para aklamaya çalışan suçlulara 2017 Mayıs’ından bu yana operasyon yapıyor. Bu da demek oluyor ki Temmuz ayındaki Bitcoin Cash Hard Forkundan önce elinde ciddi miktarda BTC vardı. Sonrasında devam eden hard forkları da denkleme kattığımızda Bulgaristan’ın elinde hatırı sayılır bir kripto portföyü olduğunu söyleyebiliriz.

ABD ise 2015-2016 yıllarında Darknet üzerinde yapılan illegal faaliyetlere operasyon düzenlemiş ve alım satımda kullanılan BTC’lere el koymuştu. Ancak ABD bu varlıkları muhafaza etmek istememiş, o günün kurları üzerinden elinden çıkarmıştı. Yaklaşık 50 milyon dolara sattığı Bitcoin varlıkların bugünkü değeri 1 milyar dolara yakın.

Bulgaristan’ın bu aşamada daha zekice hareket ettiğini görüyoruz. Çünkü operasyonlarda ele geçirdiği BTC’leri satmıyor. Ancak şöyle bir durum var ki Bitcoin ağında yapılan taramalar, içinde 200.000 BTC barındıran bir cüzdanın varlığını doğrulamıyor. Bulgaristan’ın muhtemelen BTC’leri farklı cüzdanlarda muhafaza etmiş olabileceği düşünülüyor.

 

Koinmedya

Reklamlar