Ukrayna’dan mülteci ve Bulgar diplomatlarını taşıyan ilk otobüs ve otomobiller Bulgaristan’a ulaştı. Dışişleri Bakanı Teodora Gençovska, “Önümüzdeki günlerde Ukrayna’da tahliye olmak isteyen Bulgarlar, bunu Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’nın Durum Merkezi’nin desteği ile yapabilir, çünkü Bulgar diplomatları artık Ukrayna’dan çekildi” diye bildirdi. 

Bununla beraber, Ukrayna’da askeri saldırılar devam ederken sivil halka yönelik saldırı haberleri de sıklaştı

Durumun seyri, askeri eylemlerin sonucunda meydana gelecek mülteci ve insani krizden daha ciddi bir şekilde söz etme ihtiyacını doğuruyor. Mülteci akınını en fazla hisseden ülke Polonya, çünkü Polonya-Ukrayna sınırından şimdiye kadar 300 binden fazla mülteci geçti.

Bulgaristan, sadece Ukrayna’daki Bulgar diasporasından insanları değil, başka Ukraynalı mültecileri de kabul ediyor.

Şu an itibarı ile savaştan kaçan kaç mültecinin ülkemize gelmiş olduğuna dair kesin veri olmamakla birlikte, buraya gelen Ukraynalı mültecilerin genellikle kadın ve çocuklar olduğu biliniyor. Çünkü 18-60 yaş arası erkekler askeri görev ihtiyacı durumunda seferberliğe çağırılabileceğinden dolayı ülkede kalma zorunluluğu var. Mültecilerin ülkemize ulaşımı ve yerleştirilmesi için yüzlerce gönüllü yardım ediyor.

Bulgaristan’da mülteci merkezlerinin toplam kapasitesi 5500 kişinin biraz üstünde. Bunlardan en büyük olanı 3100 kişi kapasiteli Harmanli mülteci merkezi. BNR’ye konuşan Haskovo İl Başkanı Katya Paneva, “Şu anda bu mülteci merkezi dolu olduğundan, Ukrayna’dan insanların buraya yerleştirilemeyeceğini” bildirdi.

Mültecileri Devlet Ajansı’nın sitesinde, Bulgaristan topraklarında bulunan Ukraynalı atandaşların uluslarası koruma alma için dilekçe verebileceklerine dair bilgi veriliyor. Bu dilekçe, yazılı olarak ve kişisel bilgilerin yer aldığı bir biçimde Bulgaristan’a yönelik olmakla beraber kişiye geri dönüş yapılabilecek adresi de içermeli.

Bulgaristan il yönetimleri, savaştan kaçanların kalabileceği boş daire ve yerleşim yeri kapasitesinin analizini yapıyor.

Varna valisi Blagomir Kotsev, Ukrayna’dan gelen mülteci dalgası ile baş edebilmek için Bulgaristan Kızılhaç Örgütü (BÇK), Bulgaristan-Ukrayna Derneği ve birçok gönüllüden destek aldıklarını belirtti.

Yambol Belediye Başkanı Valentin Revanski, BNR Burgas Radyosu’na yaptığı konuşmada, belediyenin birkaç binası Ukrayna’dan gelen mültecilere açılacağını söyledi.

Pernik Belediyesi de ihtiyaç durumunda Ukraynalı mültecilere yardım etmeye hazır. Şu an itibarı ile Pernik ve Batanovtsi şehirlerinde 150 kişiye kalacak her hazırlandı.

BNR Blagoevgrad Radyosu’na konuşan Pernik Belediyesi Halkla İlişkiler Uzmanı Adrian Skrimov, bu yerlerde yaşam koşulları iyi ve gerekli olduğunda mültecilerin yerleştirilmesi en hızlı bir şekilde yapılacak, dedi.

Birçok yerli Pernik vatandaşı da geçici olarak evlerine Ukraynalı mülteci kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Rodoplar’da yer alan Smolyan şehrinde de 200 Ukraynalı için kalacak yer olduğu bildirildi. Smolyan valisi Emil Humçev, “Burada mülteciler, şu anda kullanılmayan öğrenci yurtlarına yerleştirilecekler” diye belirterek artık gelecek mültecilere yemek tedarik edecek şirketler bile ortaya çıktı diye vurguladı. 

Birçok girişimci de mültecileri işe alma arzularını dile getirdi. 

Bununla beraber, Ukrayna’daki saldırılardan mağdur kişiler yardım faliyetleri ile birlikte “Ukrayna’daki savaşa hayır” sloganlı proestolar da düzenleniyor.“

Bulgaristan’daki Amerikan Üniversitesi’nden öğrenciler de bugün Ukrayna savaşına karşı protesto düzenleyeceklerini bildirdi. Amerikan Üniversitesi’nde bütün bölgeden öğrenciler olmakla beraber 25 Ukraynalı ve 12 Rusyalı öğrenci de var.

Hazırlayan: Elena Karkalanova, Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar