BGSAM

Yeni Cumhurbaşkanı Radev seçim hükümeti kurmaya hazır.

 

cumhurbsk

Yeni seçilen BG Cumhurbaşkanı Rumen Radev. 

13 Kasımda seçilen Bulgaristan Cumhuriyeti yeni Cumhurbaşkanı Rumen Radev basına yaptığı açıklamada “Seçim hükümeti kurmaya ve yeni başbakan atamaya hazırım” dedi ve şöyle konuştu:

“Halk meclisi seçimleri mümkün olduğu kadar daha erken bir sürede yapılmalıdır. Bu tarih 26 Mart 2017 olabilir. Fakat seçimler, halk oylamasına katılan 2.5 vatandaşın ısrarlı kararına uyularak mutlaka yeni seçim kanununa göre yapılmalıdır.

Şimdi gündemde olan sorun şudur. Meclis bu yeni seçim kanununu hazırlayabilecek mi? Çünkü kanunun mutlaka kaliteli bir kanun olarak hazırlanıp kabul edilmesi çok önemlidir.”

Radev, basın açıklamasında, erken seçimlerin en geç Mart 2017 sonunda veya Nisan başında yapılmasının zorunlu olduğunu birkaç defa vurguladıktan sonra şöyle konuştu:

“Halk oylaması (referendum) Bulgar siyasetçilerinin kendini beğenmişliğine tokat oldu.

Şimdi mecliste bulunan siyasetçiler, seçimde oy kullanan yurttaşların, parti listeleri perdesi ardına gizlenmiş kim oldukları bilinmeyen kişiler yerine,  yürütmede ve siyasi iktidarda gönlü ve yüzü açık, yükümlülükleri ve sorumlulukları belli kişiler görmeyi bu kadar güçlü bir şekilde ifade etmelerini beklemiyorlardı.

“Bulgaristan’da majoriter (en fazla oy alan kazanır ilkesini esas alır) seçim sistemi uygulanmalıdır. Fakat seçim sistemindeki değişiklik yani sistem değişikliği akılcı bir biçimde yapılmalıdır. Sistem değişikliği yapılırken risklerin hepsi göz önünde bulundurulmalıdır.

Majoriter sisteme geçerken Avrupa Birliği ülkelerinde birikmiş olan tüm deneyim dikkatle incelenmeli ve Bulgaristan koşullarına en uygun olan şekil kanunlaştırılmalıdır.”

 

Şunu önemle belirtmemde yarar olduğu görüşündeyim diyerek devam eden 23 Ocak 2017 sabahı iş başı yapacak olan Cumhurbaşkanı Radev şöyle konuştu:

 

“Majoriter sistemde birçok risk var. Bu sistem seçim sonuçlarını çarpıtabilir de. Mesela, oyların % 40’nı alan taraf, milletvekillerinden % 80’nini meclis sandalyelerine oturtabilir. Macoriter seçimde, küçük politik partilere oy verecek pek çok seçmen olacak, fakat onların halk meclisinde kendi temsilcileri olmayacaktır. Politik oyundan küçük partilerin kayıp düşme riski çok büyüktür, hatta parti liderlerinin bile meclise girememe ihtimali çok büyüktür.”

 

Yeni Cumhurbaşkanı, yeni seçim sisteminde en önemli olan unsurun, Bulgaristan’ın yeni seçim bölgelerine parçalanması olduğunu söyledi.

Kaynak News.bg.

Reklamlar