Osmanlı Devleti’nin 1352 yılında Gelibolu üzerinden Avrupa’ya geçmesi ile Türk-İslam unsuru da bu coğrafyaya geçmiş oldu. O günden itibaren, günümüzdeki tabiri ile “İslamofobi” de Avrupa’nın gündemine girmiş ve bir daha çıkmamıştır.Osmanlı Barışı her ne kadar 600 yıl sürse de Fransız ihtilali ile başlayan milliyetçilik fikirleri, eski gücünü kaybetmesi nedeniyle Osmanlı tebaalarında da karşılık bulmaya başlamış, başta Rusya ve Patrikhanenin kışkırtmaları sonucunda Balkan milletleri bağımsızlıklarını kazanmışlardır.
     Bağımsızlığını elde eden devletlerin Osmanlı’ya karşı kin ve nefretleri bu coğrafyanın Türk ve Müslüman unsurlarına katliam ve işkence olarak yağmış, sürgün ve göç olarak devam etmiştir. Şunu bilhassa belirtmek gerekir ki en fazla zulüm Bulgarlardan gelmiştir. 1877’den 1989 yılına kadar Türk ve Müslüman unsurlara yaşatılan sayısız zulümler ve gözyaşları[1], kara lekeler olarak bir bir tarihe geçmiştir.
      2004 yılında NATO üyesi olmakla Türkiye ile aynı kanatta yer alması, 2007’de de Avrupa Birliği (AB) üyesi olması ile Bulgaristan’da sosyal, siyasi ve insan hakları konularında yaşanan olumlu gelişmeler, Türk ve Müslüman halka karşı bakış açısında da elbette pozitif etki göstermiştir. Fakat Bulgarların Türk ve Müslümanlara olan kini sönmüş görünse de hala bitmemiş olduğu görülmektedir.
      Bulgaristan’da 5 Ekim 2014’te erken genel seçimlerin yapıldı. Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşı soydaşlarımızın da oy kullanabilmesi için Türkiye genelinde 136 sandık kuruldu. 2011’de yapılan genel seçimlerde Bulgaristan parlamentosuna 36 milletvekili göndermeyi başaran Müslüman-Türk kesimi bu seçimlerde daha fazla milletvekili çıkarta bilmek amacıyla yoğun gayretler sarf ettiler. Bu seçimlerde 46 milletvekili çıkartmayı hedefleyen Bulgaristan Türkleri[2], 31 temsilci çıkartabildi. 7.3 milyon nüfusu olan Bulgaristan’da var olan 2 milyon civarında Müslüman-Türk, halen dört siyasi parti ile seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar.
Üyelerinin çoğunluğu Türklerden oluşanve Lütfi Mestan liderliğindeki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) bu seçimlerde %14.1 oy alarak üçüncü en büyük siyasi partisi olduğunu kanıtlamış ve 28’i Türk olmak üzere 38 milletvekili ile parlamentoya girmeyi başarmıştır.84 milletvekili çıkartan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisinde (GERB) ise sadece iki Müslüman milletvekili yer alabilirken, Reformcu Blok Koalisyonu (RB) olarak seçime katılan grupta da Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’nin (NPSV) lideri Korman İsmailov seçilmeyi başarmıştır[3].
     Son iki sene içerisinde yapılan ikinci erken genel seçimlerde birinci parti olmayı başaran ise Eski Başbakan BoykoBorisov’un lideri olduğu GERB olmuştur. Fakat oyların yaklaşık %33’ünü almış olmasına rağmen tek başına iktidar olamayacak olması ise yeni kurulacak hükmet çalışmalarının zorluğunun göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır[4]. Hayat standartlarının düşüklüğü nedeniyle başlayan boykotlar karşısında 20 Şubat 2013’te istifa etmek zorunda kalanBorisov, 2013 yılında yapılan erken genel seçimlerde de birinci parti olmasına rağmen koalisyon ortağı bulamadığından Sosyalist Parti ile HÖH koalisyon hükümeti kurmuş fakat bu hükümet de geçtiğimiz Temmuz ayında istifa etmişti[5]. Seçim sonuçlarına baktığımız zaman kurulması muhtemel hükümetin de uzun ömürlü olamayacağı veya hükümet kurulamadan yeniden seçime gidilmesi de kuvvetle muhtemel görülmektedir.
     Borisov’un seçim sonrası yaptığı açıklamada “İstikrarlı hükümet kurulması için GERB, diğer partilerle yürüteceği müzakerelerde gelecek yönetimde sorumluluğun paylaşılması konusunda taviz vermeye hazır” şeklinde açıklama yapmış olmasına rağmen, seçimden ikinci parti olarak çıkan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üçüncü parti HÖH ile koalisyon hükümeti kurmayacak gibi görülmektedir[6].
    Fakat bizim dikkatimizi çeken gelişme ise daha farklı ama bilinen bir gerçeğin tekrar zuhur etmesidir. AB üyesi Bulgaristan’da Müslüman-Türk adayların milletvekili olmalarının hâlâ hazmedilemediği bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. 14 Ekim 2014 tarihinde internet haber siteleri ve Haber Türk Gazetesi incelediğinde bu hazımsızlık ayan beyan görülecektir.
İğrenç bir şekilde “Türkler vekil olabiliyorsa eşekler de parlamentoya girebilir” pankartı asılmış bir eşek ile gösteri yapan eylemciler, Türkiye’de kullanılan oyların Bulgaristan seçimlerini etkilemesinden rahatsız olduklarını açıklıyorlardı[7]. Haberlerden anlaşılan eylemciler parti gözetmeksizin bütün Türk Milletvekillerini hedef aldıkları görülmektedir.
Bulgaristan Türklerinin sorunlarının tartışıldığı “1989 Göçünün 25. Yılı” konulu Uluslararası Sempozyumu’nda[8] dile getirilen ve ortaya konulan hususların doğruluğunu ortaya koymaktadır.AB üyesi Bulgaristan’ın, asli unsurları arasında yer alan Müslüman-Türk nüfusunun başarıları ve gelecekte ülkenin ikinci siyasi partisi olmaya doğru hızla ve istikrarlı bir şekilde ilerliyor olması önemlidir. Ancak gelecekte daha büyük sorunların yaşanmaması için ötekileştirici söylem ve eylemlerden kaçınılmalı, kabuk bağlamış yaralar yeniden açılmamalıdır. Bu konuda her bir siyasi parti lider ve yöneticilerine taraftar ve destekçileri üzerindeki kontrolü elden kaçırmama gibi önemli görevler düşmektedir.
Dipnotlar;
1)       Dr.ErjadaProgonati-İsmail Cingöz, Bulgaristan Müslüman-Türk Azınlık Sorunları, http://www.bulturk.org.tr/, 15.10.2014.
2)       TRT Haber, Bulgaristan’da Seçimler Başladı, http://www.trthaber.com/haber/dunya/bulgaristanda-secimler-basladi-146727.html
3)       Kırcaali Haber (a), Bulgaristan’da Hükümet Kurma Çalışmaları, http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=13761, 14.10.2014.
4)       DeutscheWelle, Bulgaristan’da koalisyon krizi, http://www.dw.de/bulgaristanda-koalisyon-krizi/a-17975748, 14.10.2014.
5)       BBC Türkçe, Bulgaristan’da Erken Seçimi Borisov Kazandı, http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/10/141005_bulgaristan_secim, 14.10.2014.
6)       Kırcaali Haber (b), GERB, Devlet Yönetiminde Sorumluluğun Paylaşılmasını Israr Etmekte,http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=13750, 14.10.2014.
7)       İsmail Korkmaz, Türklere Eşekle Hakaret Ettiler,Haber Türk Gazetesi,http://www.gazeteler.net/link.php?url=http%3A%2F%2Fwww.haberturk.com, 14.10.2014.
8)       Sempozyumhakkındaayrıntılıbilgiiçinbakınız, 1989 Göçünün 25. Yılı Sempozyumu, Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği, http://www.bulturk.org.tr/, 15.10.2014.
Kaynak:USGAM
Reklamlar