Şimdiye kadar ‘Yuncker planı’na giren, değeri toplam 300 milyon Avro olan dört proje onaylandı. Bu paralar Avrupa yatırım bankası tarafından sağlanacak. Projeler – Hırvatistan havaalanının genişletilmesi, İrlanda’da 14 sağlık ocağı, İspanya’da sağlık alanında bilimsel araştırmalar girişimi ve İtalya’da sanayi alanında yenilikçilik ile ilgili proje.

Meglena Kuneva ‘Yuncker planında’ Bulgaristan’ın yerini izah ediyor: ‘Bulgar iş çevrelerinin ne yapacağını göreceğiz. Fakat IT sektörünün gelişmesini göz önünde bulundurursak ilk çıkarma yapanlar onlar olacak. Bizim için en önemlisi kamuya açık ihalelere ait yasayı iyi hazırlamak çok önemli, çünkü bu iş alanına tecrübe edinme şansı verecek.

Kuneva Yuncer planının finanse edilmesi konusunda Bulgar yatırımlar ajansı müdürü Stamen Yanev İle görüşme yapıldığını bildirdi. Ulusal yardım fonu yaratılacak, ki bu fon Yunker planı gibi çalışacak. Kuneva’ya göre Brüksel Bulgaristan ve Romanya için Shcengen’e girme kriterlerini oldukça artırmıştır.

Bunlar arasında terör ile mücadele ve yargı sistemindeki reformlar için kriterler var.Kuneva şunları bildirdi: ‘Evropol ve Evrocest aracılığı ile bilgi paylaşmak başarılı bir şekilde gelişiyor. Dünya çok daha tehlikeli oldu ve Bulgaristan’ın Schengen gibi bölgeden dışarıda kalması bizim için iyi değil. Avrupa için de iyi değil.’

Reklamlar