16-18 Temmuz tarihleri arasında Sofya’da düzenlenen Bulgaristan’da Türk Film Günleri etkinliği, türk sinemasına ilgi duyanları bir araya getirdi. T.C. Sofya Büyükelçisi Süleyman Gokçe’nin himayesinde ve T.C. Sofya Kültür ve Tanıtma Müşaviri Cemal Tekkant’ın desteği ile düzenlenen bu organizayonun asıl amacı, Türk sinemasını Bulgar seyircilere tanıtmak ve iki kültür arasındaki diyaloğu daha da genişletmek.

Son bir kaç senedir türk dizileri Bulgaristan’da çok raabet görmekte. Sayın Cemal Tekkant bunun farkında olduğunu fakat düzenledikleri etkinliğin ana hedefi türk sinemasını Bulgaristan’da yaşayan türklere değil de bilhassa bulgarlara tanıtmak olduğunu dile getirdi. “Amacımız Türkiye ve türk kültürü hakkında bazı önyargıları kaldırmak. Bulgarlar ve türkler, yüzyıllardır birlikte yaşamış ve aynı değerlere sahip iki milletiz, bu yüzden de kültürler birbirine çok yakın. Ortak değerlerimiz var, bazıları unutulmuş, bazıları ise halen yaşamakta. Bizim amacımız da bu ortak değerleri gün yüzüne çıkartarak ortak saygıyı daha sağlam inşaa etmek. Bunun için de en önemli etkenin kültürel tanıtım olduğuna inanıyorum” diyor T.C. Sofya Kültür ve Tanıtma Müşaviri.

Radyomuza demeç veren T.C. Sofya Kültür Müşaviri Cemal Tekkant ve Esin Galip

Etkinlikte 5 film gösterime sunulacak- “Seni Seviyorum, Adamım”, “Bahar İsyancıdır”, “Uzun Hikaye”, “Yunus Emre” ve “Yangın Var”. Hepsi özenle seçilmiş ve her birinin amacı öncelikle bulgarlar ve türklerin ortak değerlerini sergilemek, insanları daha fazla duygulandırmak ve daha iyi çağırışım yapabilmek. “Mesela “Uzun Hikaye” filmi 1940’larda Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden bir ailenin hikayesi. İnsanlar neler yaşamış, neler hissetmiş ve hangi durumlarla karşılaşmış, iki ülkenin de gözünün önüne sermek gerekir. Yani sevgi ve saygı aşılamak lazım. Bu nedenle de bizim seçtiğimiz filmler sevgiyi anlatan, renk, ırk, din ve dil ayrımı yapmadan sevebilmeyi gösteren eserler” diyor Cemal Tekkant ve bu etkinliği geleneksel hale getireceklerine inanıyor. Eğer bu hedeflerine ulaşırlarsa sadece Sofya değil Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) ve Kırcali gibi büyük şehirlerinde de organizasyonlara başlayacaklarının tüyosunu verdi. Bunun yanı sıra iki sene önce Türkiye, Bulgar Kültür Bakanlığı ile sinema anlaşması imzaladı. Bu anlaşma her iki ülkeden yapımcıları ve yatırımcıları, iki devletinde desteği ile ortak projeler hazırlamaya teşvik ediyor.

Etkinliğin gala gecesi rengarenk ve hareketliydi fakat şüphesiz gecenin yıldızı etkinliğin açılışını yapan “Seni Seviyorum, Adamım” filminin baş rol oyuncusu Barış Kılıç’tı. Etrafı hayranlarla dolu olan oyuncu, filminin yabancı üllkelerde gösterime girmesinin hatta bu etkinlik gibi güzel bir organizasyonun açılışını yapması onu nekadar mutlu ettiğini dile getirdi. Bulgaristan’ı çok beğendiğini ve bulgar halkının çok sıcak kanlı ve hoşgörülü olduğunu söylemeden de yapamadı ünlü oyuncu. “Bulgaristan’ı zaten Türkiye olarak çok iyi tanıyoruz. Küçüklüğümüzden beri Bulgaristan sanki ülkemizin bir parçasıymış gibi hissediyorduk. Bulgarlar bizdendir, bizim adamımız, bizim insanımız diye bir algı vardı türk insanında. Dolayısıyla bu ilişkiyi biraz daha şekillendirmek ve büyütmek gerekir. Bu ilişki de ortak projelerle kurulabilir” diyor Barış Kılıç. Bulgaristan’ı ikinci kez ziyaret ettiğini ve ülkemizi bilhassa da doğamızı çok beğendiğini söylüyor. Bulgaristan sineması hakkında olumlu düşündüğünü ve Bulgaristan’ın dünya sinemasında bir yer edinmesi için büyük bir fırsatı olduğunu vurguluyor. “Burada çok iyi platolar var. Hem maaliyet hem de doğal güzellikleri açısından, çalışan ekiplerin işe bakışları ve profesyonellikleri açısından bu sektörde Bulgaristan gayet iyi bir dereceye sahip. Yurtdışından, Türkiye’den çok insan, benim bildiğim Hindistan’dan, Amerika’dan ekipler buraya film çekmeye geliyor. Bu bence önemli bir fırsat çünkü ayağınıza gelmiş bir ilişki var. Bu ilişkiyi iyi kullanırsanız bir bakmışsınız dünyada ödül almış, dünyada ses getirmiş, sizin ülkenizden çıkmış, sizin insanlarınızın elinden çıkmış bir eser ortaya gelecektir. Ama benim filmimin burada galasının yapılması, insanlarla buluşması beni ayrıca etkiledi ve Bulgar sinemasını bundan sonra daha yakından takip etmeye çalışıcam” diyor yetenekli oyuncu.Ünlü sinema oyuncusu Barış Kılıç ve Esin Galip

T.C. Sofya Kültür ve Tanıtma Müşaviri Cemal Tekkant ile oyuncumuz da iki ülkenin daha çok ortak yapım yapmasında hem fikir. Eğer kendine böyle bir teklif gelirse kesinlikle kabul edeceğinin de altını çiziyor. “Ortak projelere hiçbir zaman karşı değilim. Değişik gözlerin baktığı ve farklı kültürlerle harmanlanan hikayeler ve projeler bence daha evrensel ve her zaman daha çekicidir bence. Var olduğunuz yerde şekillenen yapımlar bir süre sonra birbirine benzemeye başlıyor. Bu yüzden ortak ellerin dokunduğu projeler daha renkli güzel daha geniş ve anlamlı hikayeler yakalayabilir. Bende günü birinde böyle bir proje içersinde yer alabilirsem bu benim için de büyük bir şans olacaktır.”

Bulgaristan’da Türk Film Günleri etkinliği, türk sinemaseverleri ve camiadaki profesyonelleri bir araya getirdi. Bu organizasyon sadece film sektörü adına değil, iki devletin, iki kültürün ve iki milletin birbirini daha iyi anlamasına ve aralarındaki bağların sıkılaşmasına vesile oldu. Farklılıkları, hoşgörü ve saygı ile örtmeye, insanları hayata başka gözlerle bakmaya teşvik etti. İki tarafında umduğu gibi inşallah böyle etkinlikler devam eder ve daha çok ortak proje görebiliriz.

 

Reklamlar