Bükreş’te düzenlenen 9’uncu Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında tarım ticareti ve ekonomik işbirliği forumundan çıkan haber, Bulgaristan’ın bölgesel tarım merkezine dönüşmesiyle ilgiliydi. Sofya’da Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında tarım alanında işbirliği teşvik etme derneğinin kurulması kararlaştırıldı.

Çin Başbakanı Li Keqiang’a göre ülkesi önümüzdeki 5 yıl zarfında Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle mal ticaretini ikiye katlaması ve yatırımlarını bir hayli artırması niyetinde.Çin, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine 10 milyar dolar değerinde kredi sağlamıştır. Yatırım için ilgi alanı hayli geniş- hızlı tren demiryollarının, liman, karayoldan başlayarak elektrik ve nükleer santrallerine kadar. Çin’in uzun yıllara dayanan bir hayali de, efsanevi Şark Ekspresi(Orient-Express) hızla trenlerle Pekin’den Paris’e kadar seferlerini yinelemektir.

Çin son yıllarda kaliteli gıda ve tarım ürünleri ithalatı için gözünü Avrupa Birliğine çevirmiş bulunuyor. Tarımdaki yıllara dayanan gelenekler açısından Bulgaristan’ın sunabileceği çok şey var. Tarım Bakanı Grudev, tarım alanında işbirliği teşvik etme derneğinin kurulmasına ilişkin anlaşmanın imzalandığı sırada “Bir tarım ülkesi olarak bizler için Çin ile Orta ve Doğu Avrupa arasında lokomotif konumunda olmak çok önemli” dedi. Dernek, Bulgaristan tarım bakanlık binasında bulunacaktır.

Bulgaristan, Çin pazarında Bulgar lisansı üzerine üretilen yoğurt ile tanınıyor. Aynı şey son yıllarda Bulgar şaraplarıyla da yaşandı. Bağ ve Şarapçılık Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Krasimir Koev’e göre, 2013 yılında Çin’e 1.5 milyon litre şarap ihraç edilmiştir. 2014 yılının sırf ilk altı aylık döneminde ihracat 2 milyon litreye ulaşmıştır. Beklentilerine göre, bu rakamın yıl sonuna kadar 4 milyon litreyi bulması bekleniyor. Yoğurdun ve şarabın dışında Çin’de gül yağı, arıbalı ve arı ürünleri, işlenmiş et, sebze ve meyve, hayvan gıdaları da revaçta.

Aynı zamanda iki ülke yararına işbirliğinin, tarım makine sanayi ve ziraat bilim alanında gelişmesi de söz konusu. Bulgaristan’ın Avrupa Birliği dışındaki partnerleri arasında Çin, Türkiye’den sonra Bulgar ihracatında 2. sırada yer alıyor.

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar