Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva’ın, dün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada,” ABD, vizesiz seyahat programına dahil edilmenin en önemli kriterlerinden biri olan Bulgaristan vatandaşları için reddedilen ABD vize başvuru sayısını azaltma sürecinde Bulgaristan’ı desteklemeye devam edecek” diye kaydetti.

Her yıl reddedilen başvuru sayısı azalmasına rağmen onlar yine de %14’tür ve kriter %3’ün altındadır. Ekaterina Zaharieva, Bulgaristan’da amacın farkındalığı arttırmak olduğunu, böylece daha az şartlara uymayan kişilerin vize başvurusunda bulunacağını belirtti. Bulgaristan, vatandaşlarının ABD’yi ziyaret etmek için vize talep ettiği beş Avrupa Birliği (AB) ülkesinden biridir.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ile ABD Dışişleri Bakanı, ABD’de çalışan Bulgarların, Bulgaristan’da emekli maaşı almak için hizmet süresinin tanınması meselesini görüştü. Bu mesele yaklaşık 400 bin Bulgar’ı ilgilendiriyor.

Zaharieva,” ABD’nin bir dizi Avrupa ülkesi ile sosyal sigorta anlaşması var, ancak Bulgaristan ile değil. Bu konuda sürekli olarak çalışıyoruz ve prosedürleri oldukça kolaylaştırdık, ancak şimdi Bulgaristan’ın anlaşma konusunda öncelikli olarak müzakere edilecek ülkeler listesine girme isteğini doğruladık” diye belirtti.

Bakan, toplantının iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı ve mükemmel ilişkileri teyit etmek için mükemmel bir fırsat olduğunu da sözlerine ekledi.

Muhataplar ayrıca savunma alanındaki stratejik ortaklığı ve Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyon planını da ele aldı. Görüşmede Bulgaristan’ın enerji arz kaynaklarını ve aktarım rotalarını çeşitlendirme çabalarına da değinildi.

Bakan,” Yunanistan ile doğalgaz ara bağlantı hattı projesi ve Dedeağaç’taki (Alexandroupoli) sıvılaştırılmış doğalgaz LNG terminalinin yanı sıra doğal gaz tedariki için kaynakların ve güzergâhların çeşitlendirilmesi açısından rekabete yol açacak Balkan Doğalgaz Dağıtım Merkezi’ni inşa etme çabalarımızı da konuştuk” diye belirtti.

ABD ziyareti sırasında Ekaterina Zaharieva, başkent New York’taki Bulgar toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi. Başbaakn Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı,ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Kabine Üyesi John Bolton, Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü Başkan Yardımcısı Judy Wan Rest ve Ulusal Demokrasi Enstitüsü Orta ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü Robert Benjamin ile görüşmeler yapacak.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar