Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı, İngiltere Türk Diyanet Vakfı’na ait camiyi ziyaret edip Bulgaristan Müslümanları ve Türkleriyle biraraya geldi. Cumartesi günü diyanetin Hornsey’deki binasına gelen Hacı, burada cemaatle birlikte öğle namazı kaldı. Namaz sonrası vatandaşlarla sohbet eden Mustafa Hacı, Londra ziyareti ilgili de bilgi verdi.

MG_9923-300x200Başmüftü, “Bulgaristan’dan, İngiltere’ye göç edip ve burada çalışan çok sayıda vatandaşımız var. Kutlu Doğum Haftası nedeniyle onlarla tanışmak, görüşmek ve sorunlarını dinlemek için geldik” dedi. Londra’ya gelmişken, diyateni açmış olduğu camiyi de ziyaret ettiklerini ve cematle biraraya geldiklerini belirten Mustafa Hacı, “Buradaki müslümanlarla ve Türklerle birlikte namıza kaldığımız için çok memnun kaldık Allah razı olsun” dedi. Bulgaristan’daki din hizmetlerinin Türkiye ve Diyanet İşleri Başkanlığının yardımıyla ayakta kaldığını belirten Başmüftü, “Tüm dini meselelerimizi Türkiye diyanetiyle beraber yürütmeye çalışıyoruz” dedi.

BULGARİSTAN BAŞMÜFTÜLÜĞÜ NE ANLAMA GELİYOR?

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, Berlin Anlaşması, Osmanlı ile Bulgaristan arasında 1909 ve 1913 yıllarında imzalanan anlaşmalar gibi milletlerarası hukuka dayanarak kuruldu. Bulgaristan Anayasası’nda belirlenen haklar gereğince kabul edilen Dinler Kanunu’na göre çalışan bağımsız bir dini kurum. Osmanlı sonrasında Bulgaristan devletinin kuruluşundan bu yana 130 küsûr yıllık geçmişi olan müftülük teşkilâtı, köklü bir kurumdur. Başmüftülük teşkilatı,, Bulgaristan’daki 1.5 milyon dolayındaki bütün Müslümanları dini bakımdan milli ve milletlerarası platformda temsil ediyor ve bu topluluğa dinî hizmet veriyor.

 

Reklamlar