Başbakanı Boyko Borisov, resmi ziyaret için geldiği ‘da Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında petrol ve doğalgaz konusunda işbirliği de dahil taraflar arasındaki ticari, ekonomik ve yatırım alanındaki işbirliği meseleleri ele alındı.

Kerimov görüşmede, Başbakanı’nın ‘a yaptığı söz konusu ilk resmi ziyaretin ülkeler arasındaki ilişkilerde önemli olduğunu kaydederken, bu ziyaretin Özbekistan-işbirliğinin geliştirilmesi için iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi. Kerimov, Bulgaristan’da sürdürülen rekabete dayalı ekonominin geliştirilmesi, yatırımların arttırılması ve KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik ekonomik politikaları desteklediklerini belirtti.

Boyko Borisov da Özbekistan’ın bağımsızlık yıllarında gerçekleştirdiği geniş kapsamlı reform stratejisi sonucunda sosyo-ekonomik alanda büyük değişimler yaşandığı değerlendirmesinde bulunarak, bu reform ve yenileme sürecinin Özbekistan’ın gelişmesinde önemli etken olacağını ifade etti. Borisov, yeni faaliyete açılan motor yağı üretimi yapan Uz-Prista Özbek-Bulgar ortak işletmesinin ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu anlatarak, ülkenin yabancı sermaye için olumlu koşullar sunduğunu, bunun yatırım projelerinin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi. Borisov, samimi kabul için Kerimov’a teşekkür ederken, ülkesinin Özbekistan ile çok yönlü işbirliğini genişletmekten yana olduğunu belirtti.

Görüşmede, ticaret, sanayi, ulaşım, seyahat ve yatırım alanları da dahil taraflar arasındaki işbirliğinin tüm yönleri ele alınırken, ayrıca ortak işletmelerin oluşturulması konusunda da fikir alışverişinde bulunuldu. Görüşmede taraflar, karşılıklı ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için her iki ülkenin de büyük potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu kapsamda Özbekistan’ın Bulgaristan’a sanayi ürünleri, Bulgaristan’ın ise bu ülkeye yüksek teknoloji ihraç etmesinin her iki ülkenin de yararına olacağı görüşünde birleşti.

Görüşmede, Özbekistan ile Bulgaristan arasındaki ticari, ekonomik ve yatırım alanında yeni projelerin hayata geçirilmesi ve bu çerçevede heyetlerin karşılıklı ziyaret yapması konusunda uzlaşma sağlandı. Taraflar, Özbekistan ürünlerinin Avrupa’ya, Bulgaristan ürünlerinin de Asya ülkelerine sevkıyatında her iki ülkenin ulaşım altyapısı ve transit potansiyelinin önemine dikkati çekti.

Borisov Özbekistan ziyaretinde, dün Taşkent’te açılan Petrol-Gaz Uluslararası Fuarı’nın açılışına katılırken, Uz-Prista Recycling Özbek-Bulgar ortak işletmesinin açılışında da bulunmuştu.

Reklamlar