Sofya Üniversitesi’nden bir heyet Bulgaristan’daki üniversite eğitimi hakkında bilgi vermek ve üniversitelerinin tanıtımını yapmak amacıyla önceki gün Edirne’ye geldi.

bulgar edrn

İlk olarak özel bir okulda öğrencilerle buluşarak Bulgaristan üniversiteleri ve eğitim olanakları hakkında bilgilendirme yapan heyet daha sonra basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Vasil Valchev’in de katıldığı basın toplantısında Sofya Üniversitesi Yabancı Öğrenciler ve Dil Öğretim Departmanı Yöneticisi Doç. Dr. Svetozara Halacheva, SÜ Klasik ve Yeni Filolojiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Madlen Danova, SÜ Okul Öncesi ve Çocuk Gelişimi Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Danail Danov, SÜ DEO temsilcileri Svetla Shenkova ve Penka Mihailova Bulgaristan’daki devlet üniversiteleri ve eğitim olanakları hakkında bilgi verdiler.

Uzun yıllardır Türk öğrencilerin Bulgaristan’da eğitim almaya ilgi gösterdiklerini belirten SÜ Yabancı Öğrenciler Departmanı Yöneticisi Doç. Dr. Svetozara Halacheva konuşmasında şunları kaydetti:

“Bizler sunduğumuz yeni imkanları ve üniversitemizde açılan yeni bölümleri tanıtmak amacıyla buradayız. Benim düşüncem Türk öğrenciler Bulgaristan’da eğitim görmeye yönelecekler. Çünkü öncelikle AB diplomasına sahip olacaklar. Ayrıca Bulgaristan’daki eğitim kalitesinin yüksek olması bunda önemli bir faktör. Bunun haricinde iki ülke arasındaki uzun yıllardır devam eden iyi ilişkilerin de önemi büyük. Bu seneden itibaren Sofya Üniversitesi hazırlık sınıfı için uzaktan eğitim imkanı sunmaya başlıyor. Bu uzaktan eğitimin amacı gelecekteki Türk öğrenciler için kolaylık sunacak olması. Öğrenciler hazırlık sınıfını tamamlamaları için Bulgaristan’a gelmeleri gerekmeyecek. Kendi yaşadıkları yerden hazırlık sınıfı eğitimi alabilecekler. Umarım bu sayede Bulgaristan’daki üniversitelere büyük ilgi olacaktır. Hazırlık sınıfı eğitimini Bulgaristan’da almak isteyen öğrencilere de departman olarak yurt imkanı sağlıyoruz. Ayrıca tercümanlar vasıtasıyla öğrencilerimizin aileleri ile sürekli iletişim halinde oluyoruz ve onlara bilgi veriyoruz.”

Fakültelerinin bünyesinde 20’den fazla yabancı dil eğitimi verildiğine dikkat çeken SÜ Klasik ve Yeni Filolojiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Madlen Danova ise; “Fakültemiz bünyesinde AB üyesi olmayan ülkelerden olan öğrenciler ve Türk öğrenciler için önemli bir bölüm bulunmakta. Ben de bu bölümün başkanıyım.” dedi ve bölümü şöyle tanıttı:

“Bu bölümün ismi Avrupa Birliği ve Avrupa Entegrasyonu. Bu bölümde 8 yıldan beri 100’den fazla öğrenci eğitim aldı. Bahsettiğim bölüm aslında içinde 7 tane farklı bölümü barındırıyor. Bunlar; Uluslar arası İlişkiler, Ekonomi Bilimi, Tarih, Gazetecilik, Hukuk, Avrupa Hukuku gibi bölümler. Eğer Türkiye’den öğrenciler Bulgaristan’da eğitim almayı tercih ederlerse bundan çok memnun olacağız. Üniversitemizde eğitim veren hocalarımız hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Öğretim görevlilerimizin arasında eski başbakanlardan Prof. Bliznashki gibi isimler var. Aynı şekilde Milli Eğitim eski bakanlarından Rumyana Kolarova da üniversitemizde öğretim görevlisi.  Bu nedenle Avrupa Birliği ve Avrupa Entegrasyonu bölümünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bölümü bitiren öğrenciler başka Avrupa ülkelerinde başarılı bir şekilde yüksek lisans programlarına devam ettiler. Ayrıca fakültemizde neredeyse 40 tane yabancı dil eğitimi veriliyor. 24 tane de yüksek lisans programı sunuyoruz. Üniversitemizin yıllık ücretleri 2200-3500 euro arasında değişiklik gösteriyor. Öğrenciler ekstra hiçbir ücret ödemeden bir dönemlik Erasmus (Avrupa öğrenci değişim) programından da faydalanabiliyorlar. Sofya Üniversitesi’nden alınan diplomaların denkliğiyle ilgili de bir sorun kesinlikle bulunmamakta çünkü üniversitemiz 128 yıllık köklü bir üniversite”

“Vizede sıkıntı olmayacak”

Kendisinin de Sofya Üniversitesi’nden mezun olduğunu ve Bulgaristan’daki üniversite eğitiminin çok kaliteli olduğunu belirten Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Vasil Valchev de yaptığı konuşmada; “Bulgaristan’daki diğer üniversitelerde olduğu gibi Sofya Üniversitesi’nin de çok kaliteli bir eğitim verdiğini garanti edebilirim. Ben de Sofya Üniversitesi mezunuyum ve bundan çok memnunum. Bulgaristan’da eğitim alacak Türk öğrencilerin vize konusunda kafalarında soru işareti olmasın. Biz öğrenci vizelerinin en hızlı şekilde verilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bunun garantisini veriyorum. Konsolosluğumuzu istedikleri zaman arayıp bilgi alabilirler” dedi

Reklamlar