Türkiye, komşusu Bulgaristan’la durma noktasına gelen ekonomik ilişkilerde yeni bir sayfa açıyor. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret hacmi 5 milyar doların biraz üzerinde. Ancak Bulgaristan’daki Türk yatırımları son 7 yıldır neredeyse durmuş vaziyette.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) kapatılmasının ardından ekonomik ilişkilerde ağırlığı diplomatik temsilciliklere kaydıran Türkiye, Bulgaristan’da Türk ve Bulgar işadamları tarafından kurulan teşkilatların tek çatı altında birleştirdi. Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Sofya’daki Türk Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası (TBTSO), Filibe’deki Bulgar Türk İş Adamları Derneği (BULTİŞ) ve Kuzeydoğu Bulgaristan Bulgar – Türk İşadamları Derneği’nin (BULTİŞAD), Sanayi ve Ticaret Birliği çatısı altında güçlerini birleştirdiğini ilan etti. Yani adeta Voltran’ı oluşturdular…
Gökçe Milliyet’e yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha iyi bir seviyede olması gerektiğini, çatı kuruluşun da bu yüzden kurulduğunu ifade etti.

Nokta atışla ‘yatırım’…

Süleyman Gökçe, “Çatı kuruluş, Türkiye’deki odalar ve ticari temsilciliklerle direkt olarak bağlantılı çalışacak. Türk yatırımcıyı direkt olarak ilgilendiği alana nokta atışla göndereceğiz. Türk temsilcilikleri ve diğer Türk kurumlarını da bunun için seferber edeceğiz” dedi.

Mal satmayın ama buradan sıçrama yapın
Bulgaristan ile Türkiye arasında 2011 yılında konulan 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi 3 yıllık bir gecikmeyle tutturulmuş, ama 5.2 milyar dolarda patinaj çekiyor. 2007 yılından beri Türk işadamlarının Bulgaristan’da ciddi bir yatırımı yok. Türk yatırımları 600 milyon euro seviyesinde kalmış. Türk Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Bayram Türkiye’deki ihracatçı işadamlarına vakit kaybetmeden Bulgaristan’ı sıçrama tahtası olarak kullanmalarını tavsiye ediyor. 23 yıldır Bulgaristan iş dünyasının içinde olan Bayram Türk yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu:

Türk işadamı hammaddesini Türkiye’den getirip burada üretim yapabilir. Gümrük sorununu vergi sorununu aşıp, maliyetlerini minimuma indirir. Balkanlar’daki 11 ülke için anahtar yine Bulgaristan kilidiyle açılıyor.

Tekstilden giyime, sanayiye kadar Türk yatırımcılar Bulgar pazarına yönelerek hata yapıyor. Burada pazar çok dar. Alım gücü çok düşük.

Türk yatırımcıların burada Avrupa Birliği (AB) fonlarını kullanma şansları var.

Bulgaristan’da toprak çok verimli. Türkiye’nin üçte bir fiyatına toprak sahibi olmak mümkün. Hayvancılık sektörü de kârlı bir yatırıma dönüşebilir.

Biz bu ülkede ciddi yatırımı düşünenler için her kapıyı açarız.

Erdoğan’ın çılgın Balkan projesi

Bulgaristan’daki Türk iş çevreleri, Türk hükümetin kısa bir zaman içinde Balkanlar’daki ekonomik varlığını artırmak ve buradaki yatırımcıları Türkiye’ye çekebilmek için bir kurmay projesi hazırladığını söylüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlandığı dile getirilen projeye göre Balkan ülkelerinin her birinde iş çevrelerinden 1000 kişilik kontenjan seçilecek. Bu kişilere Türk pasaportu verilecek. Bu sayede Türk pasaportuna kavuşan işadamlarının Türkiye’de yatırım yapmasının önü açılacak.

Reklamlar