Ekim başında Bulgar şarap meyleri ve işletmelerinde yoğun bir iş kaynıyor. Üzümler artık toplandı, şarap üretimi doruğuna ulaştı. Bu sene üzüm rekoltesinin verimli ve kaliteli olmasından dolayı, şarapçılar iyi bir ürün elde etmeyi umuyor. bulgar-sarabi2013 yılında bir dizi başarıya imza atıldı. Son birkaç yıldır sektörü olumsuz etkileyen kriz, sanki yavaş yavaş gidiyor. İç tüketim geçen yıl yaklaşık %10 arttı. Bu sene için beklentiler daha da iyimser. İç piyasada şarap satışlarının %35 artması bekleniyor.

Krizle darboğaza giren şarap ihracatı da gözle görünür bir gelişme yaşıyor. Krizden aslında en çok şarap ihracatı payını aldı. Bu yıl yurtdışına şarap ihracatının artacağı umuluyor. Bulgaristan Avrupa, ABD ve Kanada’ya büyük ölçüde şarap ihraç ediyor.
Çin, İsveç ve Rusya da geleneksel hal alan pazarlar arasına giriyor. Bulgar şarap şişelerinin en ciddi destinasyonlarında biri de İngiltere. Eski Avrupa’da şarap piyasası çok geniş bir yelpazede olduğu için, yerli üreticiler gözlerini Çin, Japonya, Hindistan gibi sıradıiı pazarlara dikmiş durumda. Bulgar meylerinden üretimler artık Hongkong, Almanya, Belçika, Avusturya, Hollanda ve Çekya pazarlarında görmek mümkün.
Sadece büyük şirketler değil, butik mey olarak adlandırılan limitli seçkin üretime dayanan işletmeler de, uluslararası fuarlarda seçkin ödüller alıyor. Artık şarap piyasası daha kaliteli markalara yöneldi. Bu bir taraftan değerini arttıracak, öte yandan talepte artışa neden olabilecek.

 

BNR

Reklamlar