Neden kozmetik ürünlerin bukadar büyük oranı ihraç edilir? Çünkü iç piyasamız çok dar. Bundan başka bizde piyasalar çok sayıda değişik yabancı kozmetik markalarına açıktır. Bundan dolayı başarılı formül ihracattır.

Branşta geçerli bir söz vardır: ‘Ekmeksz olmaz ama sabunsuz da olmaz.’
Nikolina Uzunova eterik yağlar, parfümeri ve kozmetik milli derneğinin müdürü.Bakalım neler izah ediyor:
‘Bulgar kozmetik ürünleri iyi tanınır, bunu söylerken hiç de abartmıyorum. Değişik pazarlarda değişik ilgi var.Bulgar kozmetik ürünleri günümüzde Avrupa piyasalarında , Arap üleklerinde , Asya ve Orta Doğu’da ve Uzak Doğu’da rağbet görür.Eski sosyalist ülkelerde ise ürünlerimize geleneklere dayanan ilgi vardır.Uzak Doğu’da Japonya’da örneğin gül yağı içeren ürünler çok aranır. Japonlar bizim yoğurdumuzu ve gül yağını çok sever. 11 Temmuz 2013 günü AB’nde kozmetik branşında yasa ve talimat değişiklikleri yapılacak. Bütün üye develtlerde üretim, ticaret, bilgilendirme kuralları uzlaştırılacak ve aynı olacak.
Kriz ortamında bazı ürünlerin üretimi daraldı mı, acaba diye soruyoruz bayan Uzunova’ya:

‘Hayır, daralma yok ama zorluklar var.Bulgar şirketleri kriz sebebiyle kredi almakta zorluk çekti, çalışanların sayılarını azaltmak zorunda kaldılar, izinleri uzattılar. Önemli olan branşta iflaslar yoktu.
Piyasadaki zorluklar sebebiyle ürün çeşitliği değişti mi sorusuna işte şöyle cevap verdi bayan Uzunova:

‘Hayır değişiklik yok.Bulgar ürünleri uzun yıllardan beri yaşatılan geleneklere rağmen, çok iyi itibarına da rağmen orta ve düşük fiyatlar sınırında bulunurlar.Bu hatta Bulgaristan için de geçerlidir.Bundan dolayı Bulgar ürünlerinin tüketimi stabil kalıyor.
Branş önündeki perspektifleri nasıl görüyorsunuz?
‘Umarız piyasadaki konumumuz korunacak ve genişleyecektir.Bütün finansal sorunlara rağmen ürün çeşitliği gelişiyor. Şirketler yeni ürünler sunuyor pazara, katkısız. natürel kozmetik arayışı artmaktadır. Bu hem geleneklere dönüş, geleneklere uymak hem de bir yenilik diyebilriiz. ‘

Bio kozmetik ürünlerinin satışları beklenen kadar büyük değiller. Nedeni de yüksek fiyatlarda gizleniyor.Bulgar tüketicisi günümüzde mütevazidir ve harçlarını titizlikle planlamaktadır.

Türkçesi: M.Baharova

Reklamlar