Karadeniz’de cruise turları ve turistlerin sayısında 2013 yılına kıyasla iki kat artış var. Söz konusu olumlu gelişme, kazançlı endüstriye yol açabilecek bir turizm branşına dönüşebilir.Ekim sonuna kadar Varna limanı, saraya benzer dev cruise gemilerinde yolculuk yapmayı seçen 25 bin turisti ağırlayacak. Burgas limanı da rekor sayılabilecek bir cruise turistini ağırladı. Tam 18 bin kişi, cruise gemilerinden inerek, Burgas’ı gezdi.Denizlerde lüks otel ve saraylara layık yolculuğu yapan yabancı turistler, Nesebır’ı da bir uğrak noktası olarak seçmeye başladı. Küçük deniz kasabasına 26 uzun yol turist gemisi demir attı ve 7 bin yolcu Nesebır’ın eski kent cazibesini gördü.

Yüzen otellerin limanlarda standart kalış süresi bir gündür. Bu bir gün içinde turistler hem şehirleri geziyor, hem ortalama yüz euro harcıyor. Bu yerli ekonomi için bir nefes sayılır. Bu yıl cruise gemilerin çok olması mantıklı bir neticeye bağlı. Son yıllarda Karadeniz, rağbet edici bir istikamet olmasa da, büyük ilgiye seviniyor. Kuzey Afrika’da çatışmalar, Akdeniz, Ege etrafındaki sorunlar gemileri daha sakin ve istikrarlı sulara Kuzeye itti.

Karadeniz iki yıl önce en hızlı gelişen cruise destinasyonu seçildi.

Valdimir Karacov, dünyanın birkaç büyük cruise şirketinin Bulgaristan temsilcisi. Bulgaristan radyosuna verdiği bilgide, turizm dalının yerli ekonomiye büyük girdi sağlayabileceğini vurguladı. Karadeniz’de 4, 5 limanda duruyor gemiler. Ukrayna’daki çatışmalar güzergahı değiştirdi, Yalta ve Odesa’dan cruise durakları Varna, Burgas, Nesebır’a yönlendirildi.

“Ekim sonuna kadar Bulgar limanlarına 120 lainer demir atacak. Diğer yıllarda bu sayı 50-60’ı geçmiyordu” dedi Karacov:

“Cruise firmaları turist istikametini değiştiremezdi. Turistlerin Karadeniz’e uçak biletleri ve rezervasyonları yapılmıştı. Karadeniz gezilerini iptal etmeleri çok pahalıya patlardı. Fakat seneye böyle bir sorun olmayacak. Ukrayna’daki durum düzelmezse, bu şirketler yolculuklarını 1, 2 limanda sınırlayabilir. Şimdiye kadar olduğu gibi Karadeniz’in 4, 5 limanına inmezler. Bu durumda da büyük olasılıkla Bulgar yerine, Romanya’dan bir port seçebilirler”.

Vladimir Karacov, bunun nedenini de açıkladı. Bulgar limanları Karadeniz havzasında en büyük ücretler alıyor. Yüksek ücretlerle ülkemiz bu turizm branşını kendisinden uzaklaştıracak. Turist akımı Romanya’ya gidecek. Kıyas olarak şunu söylemek istiyorum ki, bu yaz Köstence limanı, üç Bulgar limanın kabul ettiği kadar gemi kabul etti. Cruise gemileri Bulgaristan’ı esgeçerse, ülke yıllık 3 milyon Amerikan doları kayba uğrayacak”.

Karadeniz havzasında diğer ülkelerden %30-40 daha yüksek ücretler alıyor Bulgar limanları. Bu rakam toplanınca ise, Karadeniz’deki diğer limanlara kıyasla, Bulgaristan muazzam bir ücret almış oluyor turizm gemilerinden. Bu durumda cruise şirketleri Romanya’yı tercih ediyor.

Liman şehirleri yabancı turistleri celbetmek için zengin kültürel programlar, sahil ve kordon düzenlemesi, limanlarda turistlerin otobüslerine özel parklar gibi düzenlemeler getiriyor. Ancak bu turizmin önümüzdeki yıl devam edip, etmeyeceğini kestirmek bu durumda çok zor.

Çeviri:Sevda Dükkancı

Reklamlar