Son aylarda kadınların sinemadaki rolü dünyanın yedinci sanat dalının önde gelen konularından biri oldu. 1993 yılından beri Milano’da düzenlenen “Sguardi Altrove” film festivali izleyicilerin dikkatini bayanlar tarafından çekilen eserler üzerinde odaklıyor. 11 -18 Mart günlerinde 25. kez düzenlenen festivalde Bulgaristan özel konuk. Borislava Çakrinova Roma’da Bulgar kültür enstitüsünde görevli:

Bulgaristan bu yıl festivale altı yapıt ile katılmaktan şeref duyuyor. Festivalin Artistik müdürü Patritsiya Raoatso bizimle temasa girdi. Ayrıca kadınlardan yaratılmış filmler üzerinde odaklanmamızı istedi. Bu tür Bulgar sineması İtalya’da tanınmıyor, bilinmiyor. Dört sinema filmi sunacağız. Ralitsa Petrova’nın “ Bezbog” , Zornitsa Sofiya’nın “Voevoda”, İglika Trifonova’nın “Savcı, avukat , baba ve oğul”, Adela Peeva’nın “Arnavutça boşanma” belgeseli. Bu kadın yönetmen programı dışında daha iki Bulgar filmi gösterilecek. Bulgaristan ve Almanya ile koprodüksiyon olan “Western” ve Stefan Komandarev’in “Posoki” başlıklı filmi.

25 yıllık tarihi ile Milano festivali kendi yerini, otoritesini belirlemiştir. Bulgar filmleri çok enteresan bir ortamda gösterime girecek. Resmi programda son zamanda en prestijli festivallerden ödülle dönen filmler gösterilecek. Kadın yönetmenler ve kadınlar konusu programın başlıca konusudur.

Снимка

Milano’da AP ofisinde “Doğu Avrupa ülkelerinin sineması” konulu yuvarlak masa düzenlendi. AP Merkezi Müdürü Bruno Measa ve Bulgaristan’ın Başkonsolosu Rosen Rufev, Bulgaristan kültürünün İtalya’da yeteri kadar tanınmadığını ve bundan dolayı takdim etmek için AB Konseyi Dönem Başkanlığının iyi bir fırsat olduğu paylaşıldı. Bu yuvarlak masaya yönetmen Adela Peeva da katıldı. Kendisi Bulgar sinemasında kadınların rolüne ait araştırmasını tanıtırken, İnternet sitesi hakkında bilgi verdi – jeni-bg kino.com. Bu sayfada 29 kadın yönetmen hakkında bilgi var. Zornitsa Sofiya da yönetmen olarak deneyimini paylaştı. Milano’da Avrupa Tasarım Enstitüsü’nde animasyon bölümünde öğretim üyesi Teodora Filipova konuşma yaptı. Sinema eleştirmeni Nikola Falçineta son yıllarda Bulgar sinemasının başarılarına değindi ve sinemamıza uluslararası ilginin arttığının altını çizdi. İtalyan izleyicileri nasıl karşılıyor bizim sinemayı, ilgi var mı, diye sorduk:

Borislava Çakronova, dedi ki: ‘Son yıllarda ilgi sadece İtalya’da değil bütün Avrupa’da arttı, hatta Bulgar filmleri sadece tanıtılmıyor, bundan öte ödül de kazanıyorlar. Örneğin Ralitsa Petrova’nın “Bezbog” filmi İsviçre, Locarno film festivalinde “Altın leopar” ödülünü aldı.

Milano festivalinin Bulgaristan’ı özel konuk olarak davet etmesinin nedenlerinden biri son zamanda Doğu Avrupa ülkelerine yönelik ilginin artmasıyla izah edilebilir. Bu festival değişik ülkeler üzerinde odaklanır her yıl. Bu defa bizimki dönem başkanlığımıza rastladı. Sadece bu da değil. Genelde bizim ülkemize ilgi arttı.

 

Çeviri: Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar