Üç ay önce Başbakan Borisov Bulgar ekonomisinin % 4.5 oranında büyüme kaydetmesi için reel olanaklar gördü. Ancak Ulusal İstatistik Kurumu’nun 2015 yılına ilişkin kesin verileri yayınlanınca bu büyümenin sadece % 3 olduğu anlaşıldı.

Maliye Bakanlığı’nın şimdi yayınladığı 2015- 2017 dönemi makro ekonomik tahmininin güncelleştirilmiş şeklinde başbakanın hayalperest rekor seviyelerinden iz bile yoktur. Tam tersine, şimdiden sonra yılki iktisadi büyümenin % 2 oranından düşük olacağı anlaşılıyor. AB’nin en yoksul ve geri kalmış ülkesi olarak Bulgaristan daha gelişmiş üyelerin düzeyine varmalı ancak bu yavaş büyüme hızıyla yakın gelecekte mümkün olmayacak ve ülkenin şimdiki ve gelecek nesillerini sefalet ve fakirliğe mahrum edecektir.

Ülkemizde emekli maaşları ile asgari ücretin mütevazı artırılmasıyla ilgili planlar bu konuda belirli avuntular getirebilir. Ancak emekli maaşlarının zammının yılda % 1 ile % 3 arasında değişmesi, asgari iş ücretinin ise % 10 oranında artırılması planları hiç de iç açıcı değildir. Bu, maaşları 150 Avro olan ve sefalet içinde kıvrılıan emekçileri, 200 Avrodan biraz fazla iş ücreti alan yüzbinlerce düşük kalifiyeli işçileri daha mutlu kılmayacak.

Maliye Bakanlığı’nın yeni üç yıllık iktisadi tahmininde bunların gibi göstergeler değil, bütçe açığı, enflasyon, mali yedekler, dış borçlar gibi kavramlar ağırlıktadır. Tahminlere göre bütçe açığı yılda % 0.5 oranına düşürülecek, dış borç artacak, enflasyon neredeyse gözle görülür olmayacak, işsizlik dayanılmaz olmayacak ve sosyal sorunlar yaratma tehdidi taşımayacak.

Aslında Bulgaristan Maliye Bakanlığı’nın ekonomi ve sosyal alan gelişmeleriyle ilgili tahminlerinin ihtiyatlı oluşunu AB Komisyonu’nun benzer ihtiyatlığı da destekliyor. Bir de üç yıllık iktisadi tahminin bu yeni şeklinin Brüksel uzmanlarıyla birlikte hazırlanmış olduğunu gösteren gelişmeler de var.

Aslında Bulgaristan , ekonomide ve özel sektörde şimdiye kadar kullanılmamış veya kötü kullanılmış birçok önceliğe sahiptir. Ülkemizin olağanüstü nitelikli mühendis ve IT elemanları var, Bulgar donanım şirketleri dünyanın en başarılı software şirketleri arasındadır. Öte yandan ülkemizdeki oto sanayii patlama yaşıyor, turizm, konaklama ve sağladığı gelir bakımından yeni rekorlar kırmaya hazırlanıyor, organik tarımın kullanılmamış dev olanakları var.İyi fikirlerin hayata geçirilmesi için ise pozitif düşünme ve iyimserlik gereklidir.

Çeviri: Neli Dimitrova

Reklamlar