Bulgar Enerji Borsası bu yıl Aralık ayında faaliyete geçiyor. Sözkonusu borsanın işlevi ve prensiplerine dair tanıtım toplantısında bu haber bildirildi.

Bulgar Bağımsız Enerji Borsası BEH- Ulusal Enerji Holdingi’nin bir yan kuruluşu olacak. Ana amacı ise, enerji pazarlarını düzenleme, enerji ürünleri, elektrik, kömür, doğalgaz pazarlarında borsalar sunma olacak.

Projenin başlaması birkaç aydan beri beklense de, tarih şimdi kesinleşti. Bu gecikmenin temelinde, yerli elektrik üreticileri ve iç elektrik pazarın korunmasına dair hedefler bulunuyor. İlk başta büyük olasılıkla Kozloduy Nükleer Santralinden, “Maritsa İztok 2” Termo Elektrik Santrali ve Ulusal Elektrik Kurumu’nun su elektrik merkezlerinden elektrik alım- satımı yapılacak. Bu kurumlarla müzakereler hala sürüyor. Borsa komşu piyasaların ortaklaşmasına da olanak verecek. Örneğin komşu Türkiye’den elektrik kurumlarıyla işbirliği be birleşme imkanları incelenecek.

Sicile alınan elektrik tüccarları bir gün peşin bilgilendirilerek, elektrik enerji ve ürünler alış verişi ve satışı yapabilecek. Hanelerdeki tüketiciler ise serbest elektrik borsasına 2016 yılı Mart ayında çıkabilecek.

Bulgar Bağımsız Enerji Borsası Yürütme Müdürü Konstantin Konstantinov piyasanın liberalleşmesi ve fiyatları konusunu radyomuza değerlendirdi:

Снимка“Piyasanın liberalleşmesiyle iligili enerji borsasının taban fiyat vereceğini söylemek istiyorum. Fiyatlar ayrımcılık yapmadan, adil bir şekilde belirlenecek. Şefaf bir pazar anlayışımız olacak. Piyasa fiyatını arz ve talep belirleyecek. O yüzden fiyatların gerçek ve dürüst olacağı tahmin ediliyor”. Aynı zamanda piyasada rekabet ortamı yaratmak, tüketicilere seçim hakkı vermek de başlıca amaçlardan biri. Sunulan ürün kalitesinin artışı da rekabet ortamında mümkün olacak. Borsa açılırken ne tür değişiklikler beklenilebilir?

”Faaliyete geçmek için şimdilik Enerji Yasasında değişiklik gerekmiyor. Ağlarda ve şebekelerde kayıpları ve dağıtım operatörlerinin borçları belirlenmeli. Elektrik enerji ticaretinde yeni düzenlemeler şart. Bir iki ay içinde bu yeni düzenlemeler yapılacak”.

Uzmanlar bu borsanın elektrik fiyatına nasıl tesir edeceğine karar veremedi. Bulgar Maden ve Enerji Forumu üyesi Anton İvanov, pazarın açılmasıyla elektrik fiyatının artmayacağını vurguladı.

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar