Dobruca Tarım Ensti­tü­sü’nün Tür­­­kiye’de bayiliğini üstlenen Tarar şirketi temsilcisi Kemal Öztürk, Bulgar buğday tohumlarından Türkiye’de dekar başı 850 ile 1100 kilogram arasında hasat elde edildiğini söyledi.
Daimi olarak sulandığı takdirde bunun mümkün olduğunu açıklayan Öztürk, Aglika ve Galateya tohum çeşitlerinin Türkiye ulusal çeşit listesine dahil edildiğini söyledi. İtalyan, Fransız, Rus ve diğer buğday çeşitleriyle olan rekabete rağmen 2015 yılına kadar 12 çeşidin sertifika alıp yerel tahıl üretiminde kullanılmaya başlaması gerektiğini duyuran Öztürk, Dobruca Enstitüsü’nde meydana getirilen İveta, Stoyana, Enola ve Milena ekmeklik buğday çeşitlerinin de test aşamasında olduğunu kaydetti.
81 tahıl üretimi yapan ilden 60’ında Bulgar buğday çeşitleri kullanılıyor. Öztürk, Bulgar tohumlarından yüksek verim elde edildiğini ve normal şartlarda dekar başı 450 ila 650 kilogram ürün verdiklerini beyan etti. Aglika çeşidinden sulanan arazilerde bir tonun üzerinde hasat elde ediliyor. Türkiye’de ise ekilen buğdayın yüzde 45-50’si böyle tarlalarda yetiştiriliyor.

Reklamlar